Bezalkoholna pića su mnogi i raznovrsni proizvodi, međutim, tim se imenom u prometu označavaju samo oni koji se dobivaju preradbom voća i povrća (osvježavajuće b. p. od voćnog soka i o. b. p. od voćne baze), odnosno oni koji se pripremaju miješanjem šećera, biljnih macerata, organskih kiselina u vodi ili mineralnoj vodi, uz ili bez dodatka ugljik (IV) oksida (CO2), bojila i aroma (osvježavajuća b. p. od biljnih ekstrakata i o. b. p. od žitarica i sirutke, i umjetna o. b. p.). Pića poput vode i mineralne vode, (koja također ne sadržavaju alkohol) u prometu se ne označavaju kao osvježavajuća bezalkoholna. Voćni sokovi se proizvode preradbom svježeg ili smrznutog voća, doradbom voćne kaše, matičnog voćnog soka ili razrjeđivanjem ugušćenog voćnog soka, odnosno kašastog voćnog koncentrata. Prema sadržaju neotopljenih čestica voća (suspenzoida), voćni sokovi mogu biti bistri, mutni ili kašasti. Ako se impregniraju s ugljičnim dioksidom, govorimo o gaziranim voćnim sokovima.
Pravilnikom o temeljnim zahtjevima za osvježavajuća b. p. i soda-vodu (NN 23/97.) propisani su uvjeti kojima ti proizvodi (osvježavajuća b. p., sokovi, praškovi, te pastile za o. b. p. i soda-vodu) moraju udovoljavati, kao i temeljni zahtjevi za očuvanje kakvoće tih proizvoda, način deklariranja i elementi deklaracije, a u svrhu zaštite zdravlja i života ljudi te interesa potrošača. Za svaki od navedenih proizvoda tim je Pravilnikom određena najveća dopuštena količina aditiva (konzervansa, bojila, antioksidansa, modificiranih škrobova, pufera, kiselina, lužina, emulgatora, stabilizatora i zgušćivača) i najveća dopuštena količina etanola što ne smije prekoračiti granicu od 2 g/l, odnosno samo za osvježavajuća b. p. od biljnih ekstrakata granicu od 3 g/l.