Ćufter

ćupter

Ćufter (tur.), još i ćupter, naziv za slasticu koja se proizvodila u vinogradarskim područjima Hercegovine iz ukuhanog mošta (rjeđe grožđa i ostalog voća) s brašnom. Mošt zdravog i prezrelog grožđa izmješao bi se s brašnom “mišesta” (koje se proizvodilo iz u vodi nabubrene pšenice koja se gnječila dok iz nje ne bi nastala kao kaša gusti bijeli sirup), a zatim na laganoj vatri ukuhavalo. Nakon razlijevanja u plitke tanjure i slične posude, i posipanja s brašnom da se međusobno ne zalijepe, takve tanke “pogače” bi se sušile, a nakon toga spremale u seoske sanduke kako bi se u svečanim prilikama (najčešće o Božiću) ta slastica nudila članovima obitelji i gostima.

Povezano

Sažimanje mošta i vina

Sažimanje mošta i vina poznato i kao  kontrakcija vina (od lat. riječi contractio, grčenje, skupljanje, sažimanje),

Konobar

Konobar je ugostiteljski djelatnik koji gostima poslužuje jela i pića. U Vinodolskom zakonu osoba koja poslužuje ...

Metalni zatvarači za boce

Metalni zatvarači za boce su krunski poklopac i navojni zatvarač (tzv. pilferproof).
Novosti