Cru

Cru (fr., čit. krü) uz mnoga druga značenja vrlo se često upotrebljava i među vinarima da bi se istaklo da je proizvod, prirod, u našem primjeru vino najbolje vrste (grand cru), da je s vlastitog (mojeg) zemljišta (de mon cru), tj. da je domaće (vin du cru). Iz većeg broja ujednačenih tipova takva vina (cru) sljubljivanjem se sastavljaju tipizirane velike količine (cuvée) vina (nerijetko sastavljene od jednogodišnjih vina uz dodatak starih vina (millesimes). Takva vina (koja proizvođači ponekad označavaju i kao Premier cru grand cuvée) služe kao temeljnâ (natur champagne) u proizvodnji tiražnog vina kojim se pune boce ili metalni tankovi radi pokretanja alkoholnog vrenja), da bi se iz njih proizveo pjenušac.

Povezano

Vernatsch

Vernatsch (čit. fernač, njem.) je autohtona rodna sorta crnog grožđa (tal. schiava grossa) koja pokriva više od ...

Heunisch weisser

Heunisch weisser njemački naziv kultivara koji se u Hrvatskoj zove biela belina velika, a koji je jedan od ...

Jabukovača

Jabukovača je naziv kojim se označava piće dobiveno alkoholnim vrenjem jabučnoga soka, kojeg u nas ponegdje naziva ...
Novosti