Champagne

Champagne vinorodna pokrajina u sjeveroistočnoj Francuskoj s najstarijom i vrlo razvijenom proizvodnjom prirodnog pjenušavog vina. Središte te proizvodnje je okolica gradova Reims i Epernay. Na osnovi Madridske konvencije i Talijansko-francuskog sporazuma (od 29. 5. 1948.) i drugih pravnih akata, naziv „champagne” je isključivo rezerviran za pjenušava vina koja se proizvode u toj pokrajini iz grožđa sorata pinot noir i chardonnay, i po postupku kojem je ona dala ime méthode champenoise.

Povezano

Kalijev hidrotartarat

Kalijev hidrotartarat kisela sol vinske kiseline koju nazivamo primarni kalijev tartarat odnosno kalijev ...

EK filtracija

EK filtracija (od njem. Entkeimung=uklanjanje klica, sterilizacija, ...), postupak fine filtracije nekada s ...

Viši alkoholi

Za razliku od etanola, metanola i 2,3 butandiola vriju na znatno višim temperaturama (od 97 do 140 i više °C), pa ...
Novosti