Brut

Brut (fr.), tip suhoga pjenušavog vina u kojemu je sadržaj, neprevrelog šećera u najvećem broju zemalja između 5 i 8 g/l. Prema Pravilniku o proizvodnji vina (NN 2/05.), prirodna pjenušava, biser i gazirana vina sa sadržajem neprevrela šećera manje od 6 g/l označavaju se kao extra brut, a sva takva vina s manje od 15 g/l mogu nositi i oznaku brut. Istim se imenom naziva „nedogotovljeni” pjenušac, proizveden postupkom méthode champenoise, onaj kojemu još nije dodan liqueur d’expedition. Suhi pjenušac bez ostatka neprevrela šećera ponekad se označava i kao Brut de Brut.V.: suha vina

Povezano

Skraćivanje grozda

Skraćivanje grozda - uz odstranjivanje cijelih grozdova u kojima dio bobica nije sazrio, odnosno odstranjivanje ...

Uravnoteženo

Uravnoteženo je isto što i skladno, harmonično vino.

Mliječno kiselo vrenje

Mliječno kiselo vrenje, za razliku od jabučno-mliječnog vrenja, je aktivnošću bakterija izazvan proces pretvorbe ...
Novosti