Brunello di Montalcino

Brunello di Montalcino je među brojnim cijenjenim crnim vinima iz talijanske vinorodne pokrajine Toskana svrstano među najbolje. Jedno je od rijetkih koje nosi oznaku nadzora kakvoće DOCG. Proizvodi se iz grožđa sorte sangiovese (i to klona što je opisan već u XVIII. stoljeću kao pigniuolo rosso, a što sada nosi oznaku Sangiovese Grosso ili jednostavno Brunello). Udruga (konzorcij) proizvođača sa zaštićenog vinogradarskog područja (od oko 2000 ha) nadzire proizvodnju ovog cijenjenog vina putem svojih članica vodeći poglavito brigu o čistoći sortimenta (nedopuštajući sadnju drugih kultivara) i provedbi dogovorenog tehnološkog postupka poglavito o dužini školovanja prije stavljanja u promet. S obzirom na bogatstvo sastavina vina Brunello iz Montalcina, ono se smatra “dugoživućim”, što potvrđuje i podatak da mora prije stavljanja u promet (tj. puštanja u prodaju) odležavati pune četiri godine, od čega barem tri u drvenoj bačvi od hrasta ili kestena.

Povezano

Portugizac

Portugizac je u svim podregijama kontinentalne Hrvatske preporučena vinska sorta crnoga grožđa. Sazrijeva već u I. ...

Ugušćeni mošt

Ugušćeni mošt proizvodi se iz mošta, najčešće postupkom kuhanja u posebnim (vacuum) kotlovima u kojima, zbog ...

Polisaharidi

Polisaharidi (grč. poly više) je naziv za veći broj organskih spojeva (kod bilja škrob, celuloza, inulin, kod ...
Novosti