Bitartarat

Bitartarat je lat. naziv neutralne soli vinske kiseline koja je najčešće sekundarni kalijev tartarat (empirijska formula C4H2O6K2 racionalna COOK CHOH CHOH COOK) Nastaje u grožđu, a veći dio se istaloži tijekom vrenja i starenja vina kao i striješ, koji je kemijski kisela sol vinske kiseline ili primarni kalijev tartarat (COOH CHOH CHOH COOK). Naime, b. je slabo topiva sol u vodi, a nastankom etanola i padom temperature mladog vina, ta se topivost još više smanjuje.

Povezano

Alicante bouschet

Alicante bouschet (čit. alikant buše) je naziv za crnu sortu vinskoga grožđa jako obojena soka. Zbog toga i zbog ...

Kaolin

Kaolin prema Pravilniku o proizvodnji vina u RH (2/2005) uporaba ovog bistrila u vinarstvu je dopuštena, iako je ...
Vinski ponos istočne Istre zasjao na Baronovoj fešti

Vinski ponos istočne Istre zasjao na Baronovoj fešti

Treće izdanje Baronove fešte okupilo 34 vinara s preko 120 uzoraka vina – događaj koji sve snažnije pozicionira ...
Novosti