Buxbaumov model ocjenjivanja

Buxbaumov model ocjenjivanja je jedan od do sada najčešće korištenih sustava kojim se vina ocjenjuju do 20 bodova, od čega za bistroću od 0 do 2, za boju isto toliko, za miris od 0 do 4, a za okus i opći dojam od 0 do 12 bodova. Kriteriji ocjenjivanja mogu biti blaži i stroži. Za konačnu ocjenu vina uzima se medijana (postupak kojim se eliminiraju najbolje i najlošije ocjene, a vinu dodijeljuje ona koja nakon takva postupka neparnog broja ocjenjivača ostaje) ili se izračunava aritmetička sredina svih ocjena, (tako da se sve ocjene zbroje i podijele s brojem ocjenjivača). Na temelju tako izračunatih ocjena (bodova), definiraju se granice kvalitetnih kategorija (za dodjelu priznanja, odnosno medalja; brončane, srebrne i zlatne, a najbolje ocijenjeno vino može se proglasiti još i šampionom ocjenjivanja).

Povezano

Crni rizling

Crni rizling ili Schwarzriesling (uz Müllerrebe) jedan je od uobičajenih njemačkih naziva za burgundsku sortu crnog

Klarol

Klarol trgovački naziv za alumosilikatno bistrilo koje je slično našoj domaćoj Bistrini i američkim bentonitima. ...

Rumunjska

Rumunjska je vinogradarska još od antičkih vremena, o čemu svjedoče arheološki nalazi ali i pisani dokumenti. ...
Novosti