Balingova moštna vaga

Balingova moštna vaga je areometar što ga je izradio K. Balinga tako da je mjesto do kojeg je taj gustomjer ronio u čistoj vodi, označio s ništicom, a mjesto do kojeg je ronio u šećernoj otopini (koju je pripremio tako da je u 80 g vode dodao 20 g saharoze) s 20. Raspon između ove dvije oznake na areometru Baling je podijelio na dvadeset jednakih dijelova i smatrao da svaki taj razdjeljak označava sadržaj od 1 % šećera. Na gustoću mošta, a jednako tako i na gustoću soka nekog drugog voća ne utječu samo šećeri već i drugi sastojci (ponajviše sadržaj kiselina), pa je ovaj areometar, točnije saharometar doživio preinake (Bobbov, Brixov moštomjer i dr), i uglavnom se u praksi više ne upotrebljava.

Povezano

Kiselgur

Kiselgur (još i kieselgur) je trgovački naziv za kremeno brašno koje se priprema mljevenjem algi kremenjašica. ...

Maceljski Milan

(1925.-2007.) agronom, entomolog, fitomedicinar, prof. na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju Agronmskog ...
Novosti