Balingova moštna vaga

Balingova moštna vaga je areometar što ga je izradio K. Balinga tako da je mjesto do kojeg je taj gustomjer ronio u čistoj vodi, označio s ništicom, a mjesto do kojeg je ronio u šećernoj otopini (koju je pripremio tako da je u 80 g vode dodao 20 g saharoze) s 20. Raspon između ove dvije oznake na areometru Baling je podijelio na dvadeset jednakih dijelova i smatrao da svaki taj razdjeljak označava sadržaj od 1 % šećera. Na gustoću mošta, a jednako tako i na gustoću soka nekog drugog voća ne utječu samo šećeri već i drugi sastojci (ponajviše sadržaj kiselina), pa je ovaj areometar, točnije saharimetar doživio preinake (Bobbov, Brixov moštomjer i dr), i uglavnom se u praksi više ne upotrebljava.

Povezano

Iran

Iran je, kako tvrdi vinogradarska znanost, kolijevka vinove loze koju su u prošlosti, više nego danas, cijenili i ...

Fitoplazme

Fitoplazme su prokariotski paraziti (a to znači jednostanični organizmi bez stanične jezgre i bez organela tj. ...

Hibridne sorte v. l.

Hibridne sorte v. l. su sve one koje su nastale križanjem različitih vrsta ili sorata. Križanjem sorata eur. v. l.
Novosti