Balingova moštna vaga

Balingova moštna vaga je areometar što ga je izradio K. Balinga tako da je mjesto do kojeg je taj gustomjer ronio u čistoj vodi, označio s ništicom, a mjesto do kojeg je ronio u šećernoj otopini (koju je pripremio tako da je u 80 g vode dodao 20 g saharoze) s 20. Raspon između ove dvije oznake na areometru Baling je podijelio na dvadeset jednakih dijelova i smatrao da svaki taj razdjeljak označava sadržaj od 1 % šećera. Na gustoću mošta, a jednako tako i na gustoću soka nekog drugog voća ne utječu samo šećeri već i drugi sastojci (ponajviše sadržaj kiselina), pa je ovaj areometar, točnije saharometar doživio preinake (Bobbov, Brixov moštomjer i dr), i uglavnom se u praksi više ne upotrebljava.

Povezano

Nano

Nano je predmetak – prefiks (lat. riječ u značenju patuljak) kojim se označava milijarditi dio neke fizičke ...

Desertna vina

Desertna vina su proizvodi dobiveni posebnim načinom preradbe prezrelog, najčešće plemenitom plijesni napadnutog, ...

Hansenula

Hansenula rod kvasaca iz porodice Saccharomycetaceae u koju su uvršteni i rodovi Saccharomyces, Pichia i drugi. ...
Novosti