Association de la Sommellerie International (kratica ASI) je Međunarodna udruga sommeliera, koju su 1969. godine osnovali nacionalne udruge sommeliera Belgije (Gilde der Belgische Keldermeesters-B.Z.W.D.), Italije (Associazione Italiana Sommeliers), Francuske (Union de la Sommellerie Française) i Portugala (Associaçāom dos Escançāes de Portugal).
Tek trinaest godina kasnije, pa sve do 2004. godine u tu je udrugu primljeno još 37 članica, (s tim da je jedna iz nje isključena u tijeku 2004. god.) pa je njihov broj (te 2004.godine bio) 40. Uz već navedene, članice ASI-a su još:
Njemačka (Geschäftsstelle Sommelier-Union Deutschland E.V., od 1982.), Švicarska (Assotiation Suisse des Sommeliers Profesionnels, od 1983.), Brazil (Associçāo Brasielira de Sommeliers, od 1983.), Irska (The Irish Guide of Sommeliers, od 1983.), Japan (Japan Sommelier Asociation, od 1986.), Austrija (Osterreichschen Sommelierverband, od 1988.), Danska (Dansk Sommelier Forening, od 1989.), Švedska (Sommelier Forening “Suède”, od 1989), Kanada (Association Canadienne des Sommeliers Professionneis, od 1989), Luksemburg (Association Luxemburgeoise des Sommeliers, od 1989.), Nizozemska (Nederlands Gilde van Sommeliers, od 1991.), SAD (American Sommelier Association, od 1992. do 2004.), Hrvatska (Hrvatski Sommelier Klub, od 1994.), Slovenija (Sommelier Slovenije, od 1994.), Rumunjska (Clubul National al Someleriei din Romania, od 1997.), Meksiko (Associacion Mexicana de Sommeliers, od 1997.), Španjolska (Union de Associaciónes Españolas de Sumilleres, od 1997.).
U tijeku 1998. primljene su u članstvo ASI-a Island, Velika Britanija, Kina (Hong Kong), Grčka i Republika Češka. Godine 1999. primljene su Južna Koreja, Monako, Venezuela i Norveška, a 2000-te godine i Čile.
U tijeku 2001. članovima ASI-a postale su Turska, Mađarska, Bugarska, Argentina i Andora, a u tijeku 2002. još i Estonija, Republika Slovačka, Rusija, Poljska i Cipar.
Kandidaturu za prijem podnijeli su Australija, Južnoafrička Republika, Kolumbija, Kuba, Finska, Libanon, Letonija, Malezija, Malta, Peru, Dominikanska Republika, Srbija i Crna Gora, Šri Lanka, Ukrajina, Urugvaj i Vijetnam.
Zadaća međunarodne, a jednako tako i nacionalnih udruga sommeliera je napredak profesije te unaprjeđenje svijesti o kulturi stola. U cilju ostvarenja tih zadataka, potiče se obrazovanje (edukacija) kako stručnih djelatnika tako i građanstva, organiziraju se povremena regionalna i svjetska prvenstva, izdaju stručne publikacije i sl.