Arhivsko vino

Arhivsko vino je prema hrvatskom ZOV-u (NN 96/03.) kvalitetno ili vrhunsko vino koje je u podrumskim uvjetima (što ih propisuje Ministarstvo polj. RH) čuvano pet ili više godina, od toga najmanje tri godine u boci. Arhivska vina se prema tome mogu proizvoditi samo iz grožđa namijenjenog proizvodnji kvalitetnog i vrhunskog vina. Proizvođač arhivskih vina, osim što mora imati za tu svrhu prikladne prostorije koje će pregledom potvrditi ovlaštena znanstveno stručna ustanova, dužan je još i takvu namjeru (za arhiviranje vina) prijaviti Agenciji za poljoprivredu i hranu, u čijem je sastavu Centar za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo.

 

Povezano

Grk

Grk sorta bijelog grožđa uzgoj kojega se najčešće veže na otok Korčulu i korčulansko vinogorje na kojem se posebno ...

Blauburger

Sorta crnog grožđa nastala križanjem portugisca i frankovke i to u Klosterneuburgu, zaslugom Fritza Zweigelta 1923.

Lozice

Lozice je hrvatski naziv porodice (lat. Familie) koja se lat. naziva Vitaceae (odnosno Ampelideae) u koji je ...
Novosti