Cipar

Cipar na površini od oko 20.000 ha pod lozom, godišnje proizvede 1.194.000 hl vina, 250.000 dt stolnoga i isto toliko suhog grožđa. Najveći dio v. i v. proizvodnje nalazi se na prostoru istočno od luke Limasol. Uz bijela (koja su najčešće zlatnožuta) i rujnocrvena, jako alkoholna vina proizvode se muškatna i alkoholom pojačana slatka specijalna vina. Od ukupne v. i v. proizvodnje najviše se izvozi stolno grožđe (50%) i grožđice (10%), dok izvoz vina od godine do godine podosta varira (od 20.000 do 200.000 hl). Kao i u drugim mediteranskim državama tzv. „izvoz grožđa i vina kroz turizam” iz dana u dan postaje gospodarski i ekonomski isplativiji.

Povezano

Lozin pisar

Lozin pisar (Bromius obscurus i Eumolpus vitis ) je kukac iz porodice zlatica čiji kornjaš oštećuje lišće, pupove i

Tjelesna osjetila

Suvremena znanost svrstava u somatička (tjelesna) i specijalna (posebna). Somatička osjetila (prema A. Gaytonu) su ...

Hrvatske vinogradarske regije, podregije i vinogorja

  Prema Pravilniku o zemljopisnim područjima uzgoja vinove loze  ( NN 76/2019)   u Hrvatskoj razlikujemo 4 ...
Novosti