Cinsault

Cinsault (čit. senso), ponekad se piše i cinsaut, je sorta crnog grožđa nastala uspjelom selekcijom 1950. Dobre je rodnosti (oko 100 hl/ha) i sastavni je dio poznatih francuskih crnih (Côtes du Rhone, Châteauneuf-du-Pape) i najpoznatijih rosé (Tavel i dr.) vina. U RH ovaj se kultivar uzgaja u vinogorjima Zadar-Biograd i u Benkovac-Stankovci (vinogradarska podregija Sjeverna Dalmacija), gdje je prvu uvedbu (introdukciju) u vinogradarski sortiment na području RH, (točnije na plantažama PK Zadra) proveo Institut za VVVV, Zagreb, 1975. Križanjem pinota crnog s ovim kultivarom (koje je u Južnoafričkoj Republici, gdje je sorta poznata i pod imenom hermitage, proveo prof. A. I. Perold, godine 1925) dobivena je nova sorta pinotage.

Povezano

Ancellotta

Ancellotta (čitaj ančelota) je talijanska sorta crnog grožđa s obojenim sokom (bojadisari). Uz navedeno i najčešće ...

Ledeno vino

Ledeno vino je u skladu ZOV-om (NN 96/03.) i Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05.) posebna, tzv. predikatna ...

Candida mycoderma

Candida mycoderma je vrsta kvasca, uz neke druge rodove (Hansenula, Pichia) najodgovornija za nastanak vinskog ...
Novosti