Žvacet

Žvacet (još češće, a možda i pravilnije, zvacet) je istarsko  i krčko jelo s vinom koje na Cresu i Lošinju zovu žgvacet.

Meso (kokošje, pureće ili teleće) se izreže  na sitne komadiće (1 kg) i poprži na 1,5 dl sjemenskog ulja. Tome se doda 200 g sitno isjeckanog crvenog luka, četvrt kg svježe i na ploške izrezane rajčice. Nakon svakog dodatka sadržaj protresti, a zatim dodati 2 dl bijelog vina, te vode toliko da meso bude potopljeno. Začine (mažuranu i bosiljak, te lovorov list) dodaje svatko prema vlastitu izboru.

Nakon pirjanja poslužuje se uz domaće tijesto (fuže), krumpirovo tijesto (njoke) ili palentu, i dakako, na spomenutim otocima uz žlahtinu, a u Istri i uz malvaziju, a rjeđe i uz teran.

Povezano

Aktivni ugljen

Aktivni ugljen je proizvod biljnoga ili životinjskog podrijetla. U vinarstvu se češće koristi drveni aktivni ugljen

Savagnin blanc

Savagnin blanc je naziv bijelog vodećeg kultivara u francuskom vinorodnom području Jura gdje se uzgaja na oko 1000 ...

Cru

Cru (fr., čit. krü) uz mnoga druga značenja vrlo se često upotrebljava i među vinarima da bi se istaklo da je ...
Novosti