Žutina

Žutina je u Dalmaciji i na kvarnerskim otocima naziv bijelih vina koja su, zbog tehnološkog postupka, primjerenog proizvodnji crnih vina, tj. zbog kraćeg ili dužeg vrenja na masulju, poprimila zlatnožutu do tamnožutu boju, i koja su zbog takva načina proizvodnje bogatija polifenolima (taninima i bojilima) i mineralima. Proizvodnja žutine (poput paške žutice i dr.), nekad vrlo česta, zbog neharmoničnosti takvih vina napušta se, pa se vinari i na području regije Primorska Hrvatska okreću proizvodnji laganijih, svježijih i pitkijih bijelih vina.

Povezano

Željezov sulfat

Željezov sulfat je uobičajen naziv za željezov sulfat (FeSO4). U vinogradarstvu se koristi kao sredstvo za ...

Ivanje

Ivanje dan koji se kod nas naziva i Ivanjdan, kad je u tijeku godine najduži dan, a najkraća noć (24. lipnja) i ...

Nacionalna lista preporučenih kultivara

Vidi: sorte vinove loze i tablicu, kao prilog uz taj pojam.
Novosti

Cijep

cijep je ozna sadnica koja se u pravilu proizvodi u loznim rasadnicima cijepljenjem europske...

read more

Suho vino

Suho vino je oznaka tipa vina prema sadržaju neprevrela sladora. Kod bijelih ružičastih, crnih,...

read more