Žutina

Žutina je u Dalmaciji i na kvarnerskim otocima naziv bijelih vina koja su, zbog tehnološkog postupka, primjerenog proizvodnji crnih vina, tj. zbog kraćeg ili dužeg vrenja na masulju, poprimila zlatnožutu do tamnožutu boju, i koja su zbog takva načina proizvodnje bogatija polifenolima (taninima i bojilima) i mineralima. Proizvodnja žutine (poput paške žutice i dr.), nekad vrlo česta, zbog neharmoničnosti takvih vina napušta se, pa se vinari i na području regije Primorska Hrvatska okreću proizvodnji laganijih, svježijih i pitkijih bijelih vina.

Povezano

Tanko vino

Tanko vino (VT), naziv je za suho, niskoalkoholno vino s malo ekstrakta i razmjerno niskom ukupnom kiselošću. Ako ...

Lanac

Lanac je stara mjera za površinu, srijemski lanac 2000 čhv (četvornih hvati) tj. 2000 x 3,59665 m2 = 7193,3 m2. ...
Novosti