Žutica vinove loze

Žutica vinove loze (tal. flavescenza dorata još označena kraticom FD, engl. grapevine yellows diseases, slov. trsna rumenica, a žuticu izazvanu fitoplazmama iz skupine stolbur označava se Bois noir ili skraćeno BN), je opasna bolest na vinovoj lozi izazvana živim bićima, koja još nisu u dovoljnoj mjeri proučena, a nazivaju se fitoplazmama.

Lišće bolesne biljke žuti, uvija se, ljetorasti ne lignificiraju (ne odrvene), stoga u tijeku zimskog mirovanja smrzavaju.U vinorodnim područjima Verone, gdje je visoka koncentracija vinove loze i gdje se proizvode kvalitetna vina iz grožđa sorata trebbiano di soave kako se u okolici Verone naziva sorta trebbiano toscano, garganega, chardonnay i dr. ova je bolest prvi puta zapažena 1983., a zatim se proširila i na druga područja ove vodeće tal. pokrajine Veneto, gdje su zbog smanjenja uroda (na nekim područjima i kod nekih kultivara u prosjeku i do 50 %) štete ogromne. Vektori (prenosnici) bolesti su cvrčci (najviše iz podreda Cicadinae i to američki cvrčak Scaphoideus titanus Ball), pa je njihovo uništavanje jedan od načina zaustavljanja širenja ove bolesti.

Širenju najviše pridonosi čovjek (zbog nepažnje i neznanja, prenošenjem već bolesnih cijepova), pa se opravdano ističe potreba i važnost stroge kontrole sadnog materijala (molekularnim metodama i dr. suvremenim postupcima). Zasad patogen nije uzgojen u čistom stanju, pa i zbog toga nema odgovora na mnoga pitanja. Zna se da loza oboljela od žutice vinove loze ne može ozdraviti, već se nakon dvije do tri godine suši i propada, kao i da je ova bolest već stigla i u naša vinogorja: Istra, sjeverozapadna Hrvatska – (Plešivica, Zagorje-Međimurje), Slavonija, pa sve to upućuje na potrebu pojačanih mjera sprječavanja njenog daljeg širenja, ali i aktivnosti koje bi mogle odgovoriti na pitanja na koja zasad nemamo odgovora

 

 

Povezano

Aceto balsamico modenese

Aceto balsamico modenese (čit. ačeto balzamiko modeneze) je vrsta vrlo cijenjenog svojevrsnog luksuznog octa, ...

Chenin blanc

Chenin blanc sinonimi: Pineau de la Loire, šenin bijeli i dr. Ovaj je kultivar selekcioniran 1949. godine u dolini ...

Cijepljenje

Cijepljenje (navrtanje, kalemljenje, okuliranje), postupak kojim se transplantira dio jedne na drugu biljku s ...
Novosti