Zrenje vina

Zrenje vina je značajna faza u nastanku vrsnog vina, počinje po završenom vrenju i obavljenom prvom pretoku, a traje sve do trenutka kada vino postigne optimalnu kakvoću. Zrenje vina traje kraće ili duže, ovisno o kakvoći i postupku preradbe grožđa (vinifikacije), sorti grožđa (s više ili manje šećera, kiselina i naročito s obzirom na boju crna, ružice, bijela), godištu berbe, primijenjenih tehnoloških postupaka u tijeku preradbe i doradbe, podrumskih uvjeta i dr.

Povezano

Gnječenje grožđa

Gnječenje grožđa isto što i mečenje i muljanje.

Gornica

Gornica (još i goršćina), daća od gornjega zemljišta koje je kmet (ili građanin zakupac gradskog vinograda) dužan ...

Koludar

Koludar kod Crikvenice, kako je zapisao Mijat Sabljar, proizvodi se crno vino što se jako pjeni, gorko je i resko, ...
Novosti