Zlatnožuta vina

 

Zlatnožuta vina najčešće su dobro odnjegovana bijela vina juga (maraština, pošip…), odnosno bijela vina aromatskih sorata (poput traminca crvenog), koja se nekoliko sati ostavljaju na masulju kako bi se ekstrahirale aromatske tvari iz kožice. Takva boja je i krajnja dopuštena nijansa boje bijelih vina. Sve tamnije nijanse, osim u specijalnih i desertnih vina i vrlo starih (arhivskih vina) drže se posljedicom pogrešne proizvodnje ili slaba školovanja (čuvanja). Neposredan uzrok tome jest pojačana oksidacija, proces koji šteti boji, okusu i mirisu vina.

Povezano

Opaćevina

Opaćevina je sorta bijelog grožđa koje se samo ponegdje uzgaja i kod nas (središnja Istra i otok Cres). U Italiji ...

Zelenika

Zelenika je (istoznačnica zelenac slatki) sorta kvalitetnog bijelog grožđa (njem. Heiner grüner), koja je još ...
Novosti