Vinska kraljica

Vinska kraljica je počasni naziv koji se još i danas (npr. na proslavama završetka berbe grožđa) i uz posebne propozicije dodjeljuje jednoj od više kandidatkinja, i to za određeno vremensko razdoblje i za neko vinorodno područje (npr. Gradišće) u Austriji, odnosno za cijelu državu (kao što je slučaj u Nizozemskoj). Riječ je o zanimljivu i prastaru običaju koji je, nažalost, u mnogim našim vinogradarskim krajevima zaboravljen, da bi se samo ponegdje sačuvao, ali i dobio nove sadržaje. Naime, nekada je bilo dovoljno da je izabrana osoba bila lijepa, mlada i najbolja trgačica grožđa, danas je, uz neke prijašnje, još i uvjet primjereno teorijsko vinogradarsko i enološko znanje i naročito degustatorska vještina ocjenjivanja i prepoznavanja vina.
„Kraljica vina”, kojoj se izbor obnavlja svake godine, osim počasne i svečarske, ima i druge zadaće, npr. da predsjeda i vodi skupove vinogradara i vinara, da bude nazočna promociji vina, dodjeli priznanja i sl.
Prvi takav izbor u Republici Hrvatskoj (u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije), obavljen je na temelju objavljenog natječaja. Zainteresirane kandidatkinje su dužne u propisanom roku podnijeti prijavu i pristupiti ispitu pred stručnim sudom (što se najčešće obavi od sredine mjeseca rujna do Martinja, kada se na odgovarajućoj svečanosti objavi i proglasi vinska kraljica. Za Zagrebačku županiju prvi takav počasni naziv dodjeljen je 2003. godine odlukom stručnog suda Nataši Puhelek iz Sv. Ivana Zeline. U slijedećim godinama vinske kraljice Zagrebačke županije bile su: Ireni Majcen iz Pavlovčana (općina Jastrebarsko) za 2004., Žani Šterc (porijeklom iz Vukovara, a boravkom u Sv. Ivan Zelina) za 2005., Irena Rendulić (iz Zagreba) vinska je kraljica Zagrebačke županije za 2006. godinu, Ivana Jambrović (druga kandidatkinja iz Pavlovčana-Jastrebarsko) za 2007., Sandra Jerković (iz Ivanićgrada) za 2008, a Gabrijela Vrbetić vinska je kraljica te iste županije za 2009. godinu.
Izbor vinskih kraljica, obavljen je i u Sisačko-moslavačkoj županiji, pa je za 2009. godinu taj naslov osvojila Nikolina Poturica (iz Donje Gračenice), a za Krapinsko-zagorsku županiju viskom kraljicom za 2007. godinu proglašena je Tamara Dominko iz Zagreba (rodom iz mjesta Poznanovac-Bedekovšćina), dok je za 2008. godinu taj naslov osvojiula Monika Galović (iz Gornjeg Jasenja).
Izbor vinske kraljice za Republiku Hrvatsku obavljen je po prvi puta 2006. godine (u organizaciji Vinovite – 12. međunarodnog sajma vina i opreme za vinarstvo i vinogradarstvo što ga organizira Zagrebački velesajam, a taj naslov je osvojila već spomenuta prva vinska kraljica Zagrebačke županije, Nataša Puhelek. U svibnju iduće, 2008. godine na istoj manifestaciji taj je počasni naslov osvojila Tamara Dominiko iz Poznanovca, koja je godinu dana ranije (2007.) bila proglašena vinskom kraljicom Krapinsko-zagorske županije. Imenovanje vinskih kraljica obavlja se na posebnim svečanostima i uz prisustvo velikog broja vinogradara i vinara, te prijatelja trsja i vina, uz prisusvo ministra poljoprivrede. Spomenimo da su u Republici Hrvatskoj za Hrvatske vinske kraljice promotori bili ministar Božidar Panketić i ministar Petar Čobanković
U susjednoj Republici Sloveniji izbor prve “slovenske vinske kraljice” obavljen je (uz prisutnost njihova predsjednika Republike Milana Kučana) u Vipavi, 12. prosinca 1995.
Na području Hrvatske, dakako, samo za uže područje Vinodola, nekad razvijenog vinogradarskog kraja, održavali su se po završetku berbe grožđa slični izbori, ali ne vinske kraljice, već “Ružice Vinodola”, a posljednji takav izbor u XIX. stoljeću održan je u Novom Vinodolskom 1880., upravo neposredno prije napada trsne uši i peronospore, koji su izazvali naglo propadanje vinogradarstva i demografski rasap ovog dijela Hrvatske. O izboru najbolje i najljepše beračice grožđa, tzv. Ružice Vinodola, u tom nekad značajnom vinorodnom području, sačuvano je malo podataka. Na temelju predanja, tek je sredinom XX. stoljeća zaslugom Davorina Ježića zabilježena legenda o Turskoj otmici jedne od ružica – (Dobrice Sokolić) i ime jedne od izabranih Ružica (čije je ime Anka Piškulić iz roda Vujica), uz opis čak i vinogradarskog položaja na kojem je spomenuti izbor Ružice 1880. godine bio obavljen.

Povezano

Goethe Hermann

Goethe, Hermann (1837.-1911.) je poznati njemački ampelograf, koji se je, nakon završenog studija u Hohenheimu i ...

Nazuvak

Nazuvak (tur. tozluk, dizluci, fr. getra, gamaše, kod vinogradara na Krku i Vinodolu homaše.), dokoljenica sašivena

Belica

Belica u Hrvatskom primorju naziv bijelog vina proizvedenog iz većeg broja sorata bijelog grožđa (verdić, malvazija
Novosti