Vinska grinja

Vinska grinja (još i octena pregelj), nije kukac-insekt (Hexapoda), već također životinja iz koljena člankonošci (Arthropoda), razreda paučnjaka (Arachnida) i reda grinja (Acarina) koja u proizvodnji octa može nanijeti posredno i neposredno znatne štete.

U stručnoj literaturi spominju se dvije octene grinje, od kojih je vrsta Histiogaster caprio skoro dva puta veća od vrste Tyroglyphus agilis. Ti štetnici mogu biti prenosnici neželjene octene mikroflore, a nerijetko, kada se “ugnijezde” u većim količinama u strugotinama ili na unutrašnjoj strani dužica tinca u kojem se octenje provodi, uzrokuju pad kiselosti octa i njegovo zamućenje.

Prisutnost grinja u octu može se utvrditi promatranjem octa na staklu u tankom sloju i uz pomoć povećala, jednako kao i štetnika octenu jeguljicu (lat. naziv Anguillula aceti) čija je veličina i do 1,5 mm, ali je prozirna pa zbog toga teško uočljiva. Korištenje takva octa kao začina (i konzervansa) nije štetno za ljudsko zdravlje, ali i bez obzira na to, nije dozvoljeno. Kontrolom i vrhunskom higijenom (sirovina, uređaja, postrojenja i pogona u cijelosti), spriječava se pojava grinja (i ostalih štetnika među koje uz octenu jeguljicu uvrštavamo i octenu mušicu (kojoj je lat. naziv Drosophila fenestratum), a kada do takve infekcije dođe, valja obaviti temeljito zaparivanje (suđa, strugotina i ostalih alata koji se koriste u proizvodnji), te pasterizaciju i filtraciju sirovine i proizvedenog octa.
Vidi: ocat

Povezano

Bireta

Bireta (fr. burette), uska dugačka graduirana (stupnjevana) staklena cijev sa slavinom za ispuštanje tekućine, ...

Sluzava vina

Sluzava vina - (vinarski termin) isto što i tegljiva vina.

Puljižanac

Puljižanac je jedno od imena bijelog kultivara poznatijeg kao debit i pagadebit. Naziv puljižanac nije dobila po ...
Novosti