Vincilir

Vincilir (njem. Winzer, mađ. vinzeller) je vinogradar i čuvar (pudar) vinograda – gorica, koji u manjim (crkvenim – u prošlim vremenima i vlastelinskim) vinogradima čuva i obavlja neke zahtjevnije stručne poslove (poput rezidbe, posebno radi uređenja uzgojnog oblika) ili na velikim posjedima rukovodi, upravlja i nadgleda rad zaposlenika koji se povremeno – sezonski zapošljavaju radi obavljanja većih poslova (rigolanje, kopnja, berba i dr.).
Nakon ukidanja kmetstva (na području Hrvatske to se zbilo 1848.), kojom prilikom je provedena segregacija tj. odvajanja veleposjedničke zemlje od seljačke, i zaslugom kulturnih djelatnika koji su ukazivali na potrebu obrazovanja puka i osoba koje će unapređivati tu gospodarsku djelatnost, započelo se je sa obrazovanjem djece u osnovnim školama, a zatim i seljaštva predavanjima po selima i tiskanjem stručnih članaka u kalendarima i brojnim drugim aktivnostima. Da bi se osigurali stručni djelatnici koji će obrazovati poljoprivrednike i koji će voditi poslove na vlastelinskim i crkvenim posjedima započelo se je osnivanjem višeg poljoprivrednog školstva. Prva takva viša poljoprivredna škola u svijetu osnovana je u Engleskoj (Oxford 1790.), a zatim redom u Austrougarskoj Monarhiji ( u Mađarskoj, Georgikon 1797.), pa Njemačkoj (Möglin 1806.) i Francuskoj (Grignon 1827. i Rennes 1846.), a na području Hrvatske takvo je učilište osnovano u Križevcima 1860.
Prva specijalizirana vinogradarsko-voćarska škola u svijetu utemeljena je u doba kada su vinovu lozu napale do tada nepoznate bolesti (pepelnica i peronospora) i štetnici (trsna uš) i to u Klosterneiburgu mjestu nedaleko Beča (također 1860.), a istovjetna škola na području Hrvatske osnovana je dvadeset godina kasnije (1883. godine) u vinorodnoj Istri i to u gradu Poreču.

Povezano

Karamel

Karamel (španj.), naziv proizvoda koji nastaje prženjem saharoze i drugih šećera. Boja karamela varira od smeđe ...

Bacchus

Bacchus je latinskom jeziku prilagođen naziv Bachos, za mitološkog boga Dioniza, grčki Dionisos.

Vinske suze

Vinske suze (fr. još i les jambes de vin, tj. “vinske noge”, čit. les žambs de ven) su jedan od brojnih vinskih ...
Novosti