Vincilir

Vincilir (njem. Winzer, mađ. vinzeller) je vinogradar i čuvar (pudar) vinograda – gorica, koji u manjim (crkvenim – u prošlim vremenima i vlastelinskim) vinogradima čuva i obavlja neke zahtjevnije stručne poslove (poput rezidbe, posebno radi uređenja uzgojnog oblika) ili na velikim posjedima rukovodi, upravlja i nadgleda rad zaposlenika koji se povremeno – sezonski zapošljavaju radi obavljanja većih poslova (rigolanje, kopnja, berba i dr.).
Nakon ukidanja kmetstva (na području Hrvatske to se zbilo 1848.), kojom prilikom je provedena segregacija tj. odvajanja veleposjedničke zemlje od seljačke, i zaslugom kulturnih djelatnika koji su ukazivali na potrebu obrazovanja puka i osoba koje će unapređivati tu gospodarsku djelatnost, započelo se je sa obrazovanjem djece u osnovnim školama, a zatim i seljaštva predavanjima po selima i tiskanjem stručnih članaka u kalendarima i brojnim drugim aktivnostima. Da bi se osigurali stručni djelatnici koji će obrazovati poljoprivrednike i koji će voditi poslove na vlastelinskim i crkvenim posjedima započelo se je osnivanjem višeg poljoprivrednog školstva. Prva takva viša poljoprivredna škola u svijetu osnovana je u Engleskoj (Oxford 1790.), a zatim redom u Austrougarskoj Monarhiji ( u Mađarskoj, Georgikon 1797.), pa Njemačkoj (Möglin 1806.) i Francuskoj (Grignon 1827. i Rennes 1846.), a na području Hrvatske takvo je učilište osnovano u Križevcima 1860.
Prva specijalizirana vinogradarsko-voćarska škola u svijetu utemeljena je u doba kada su vinovu lozu napale do tada nepoznate bolesti (pepelnica i peronospora) i štetnici (trsna uš) i to u Klosterneiburgu mjestu nedaleko Beča (također 1860.), a istovjetna škola na području Hrvatske osnovana je dvadeset godina kasnije (1883. godine) u vinorodnoj Istri i to u gradu Poreču.

Povezano

Zibidrag

Zibidrag je istoznačnica za crljenak kaštelanski, plavac mali crni.

Aceto balsamico modenese

Aceto balsamico modenese (čit. ačeto balzamiko modeneze) je vrsta vrlo cijenjenog svojevrsnog luksuznog octa, ...

Harmonično vino

Harmonično vino vinarski termin), u kojem postoji skladan odnos, naročito slatkih (neprevrela šećera, etanola, ...
Novosti