Stolno grožđe

Stolno grožđe (zobatice), zajednički naziv sorata grožđa za potrošnju u svježem stanju. Hranjiva, energetska pa i dijetetska vrijednost stolnoga grožđa sve se više ističe. To je razlog što je ta proizvodnja, zahvaljujući suvremenim postupcima čuvanja i, naročito transporta, u stalnom usponu. Uz već tradicionalni sortiment vrlo ranih sorata (čapski biser kod nas još zvan julski muškat, rani kardina] i još mnoge druge), zatim ranih (kakva je plemenka bijela i crvena, kardinal i kraljica vinograda) srednje kasne i kasne (među koje se ubrajaju muškat hamburg, afus-ali, italija, sultanina zvana još i kišmiš), te vrlo kasne (poput aleksandrijskog muškata, zimsko belo, argentina imperatrice i dr.) sve se više uzgajaju i kod nas do sad manje poznate sorte. Takva je sorta alphonse lavallée i mnoge druge novostvorene i priznate sorte, broj kojih se svake godine povećava. Tako su se npr. na području Zadra (ali i na drugim lokalitetima) ispitivale gospodarske vrijednosti novih sorata s. g. (perlat bijeli, delhro crni, danlas bijeli, ribol i dr.), a isto tako i nove argentinske besjemene sorte. Dio s. g. zbog tehnoloških ili gospodarskih razloga rjeđe se prerađuje i u vino, pa se takvom preradbom obično proizvode lagana, stolna vina s izrazitom sortnom aromom. Zbog povećane proizvodnje vina, a smanjene njegove potrošnje OIV se zalaže za zabranu proizvodnje vina iz s. g., pa ako se ta preporuka usvoji i kod nas, ono će se smjeti prerađivati isključivo u sok, ocat, vinski destilat i vinski alkohol.

Povezano

Enotanin

Enotanin uobičajeni naziv za tanin što se upotrebljava za bistrenje vina. Prema važećim propisima uporaba tog ...

Gamza

Gamza (čit. gmza), jedan od mnogih naziva pod kojima je sorta kadarka poznata u vinarskom svijetu.

Keresturi Josip

Keresturi Josip (1739.-1794.) isusovac, profesor na isusovačkoj gimnaziji u Zagrebu, pravnik, bilježnik u ...
Novosti