Sažimanje mošta i vina poznato i kao kontrakcija vina (od lat. riječi contractio, grčenje, skupljanje, sažimanje), je pojava uzrokovana promjenom njegove gustoće. Hlađenjem se mošt i vino sažima jer se povećava njihova gustoća.
Ta se pojava u praksi najčešće iskazuje kao posljedica hlađenja (npr. po završenom vrenju mošta, ili u tijeku hladne stabilizacije vina) ili sljubljivanja (dvaju moštova ili vina različite gustoće, mošta i vina s vinskim destilatom ili vinskim alkoholom). Susrećemo je u postupku miješanja vina s nekim drugim tvarima, (npr. otapanje saharoze u moštu u postupku došećeravanja), ili u vinu, npr. u postupku proizvodnje vermuta.
U postupku hladne stabilizacije, kada se vino ohladi za oko 20°C (primjerice od 16 na -4°C), obujam će se smanjiti za oko 4 % što ovisi o njegovom sastavu, poglavito o sadržaju etanola. Miješanjem 100 l (apsolutnog alkohola) etanola i 100 l destilirane vode dobije se 192,8 l mješavine vode i etanola od 51,88 %vol., što pokazuje da je sažimanjem obujam smanjen za 7,2 l ili za 3,6%.
Vidi: enofizika
Ta se pojava u praksi najčešće iskazuje kao posljedica hlađenja (npr. po završenom vrenju mošta, ili u tijeku hladne stabilizacije vina) ili sljubljivanja (dvaju moštova ili vina različite gustoće, mošta i vina s vinskim destilatom ili vinskim alkoholom). Susrećemo je u postupku miješanja vina s nekim drugim tvarima, (npr. otapanje saharoze u moštu u postupku došećeravanja), ili u vinu, npr. u postupku proizvodnje vermuta.
U postupku hladne stabilizacije, kada se vino ohladi za oko 20°C (primjerice od 16 na -4°C), obujam će se smanjiti za oko 4 % što ovisi o njegovom sastavu, poglavito o sadržaju etanola. Miješanjem 100 l (apsolutnog alkohola) etanola i 100 l destilirane vode dobije se 192,8 l mješavine vode i etanola od 51,88 %vol., što pokazuje da je sažimanjem obujam smanjen za 7,2 l ili za 3,6%.
Vidi: enofizika