Podrumska mikroklima

Podrumska mikroklima razumijeva u prvom redu temperaturu prostorije i vlažnost zraka. Optimalnom podrumskom temperaturom drži se ona od oko 11,5°C, s tim da ona ne varira u tijeku godine. Takva se stalna temperatura postiže ukapanjem podruma na dubinu od 16 metara. U našem je podneblju već i podrum na 4 metra dubine zadovoljavajuće hladan (temperatura varira od 11°C u siječnju do oko 14°C u kolovozu). Veća ili manja temperaturna oscilacija ovisit će o vrsti građevnog materijala, stupnju korištenja izolacijskih sredstava, rješenja ulaza (koji valja okrenuti prema sjeveru), broju ventilacijskih otvora itd. Optimalna relativna podrumska vlažnost zraka mjeri se higrometrom, a za podrume s drvenim bačvama i kod temperature od oko 13°C iznosi od 70 do 85 %.
Vidi: higrometar, toplomjer (termometar).

Povezano

Hárslevelü

Hárslevelü je u Mađarskoj naziv za bijelu vinsku sortu, koja se u Hrvatskoj naziva lipovina.

Dry

Dry (engl.), u vinarskom rječniku isto što u hrv. suho, u franc. sec, tal. asciutto ili secco, njem. trocken i herb.

Ružica crvena

U Dalmaciji, uz nazive crljenak i glavinuša manje poznat naziv za vinsku sortu crnoga grožđa okatac, a u Slavoniji ...
Novosti