PVPP je kratica za, [Pravilnikom o proizvodnji vina (NN 2/05.)] dopušteno bistrilo, polivinil polipirrolidon, s kojim se uspješno odstranjuju tanini i ostali polifenoli, poglavito kod bijelih vina. Postupak bistrenja s PVPP može se provoditi u tijeku ili nakon provedenog alk. vrenja, s tim da se količina dodanog bistrila (slično kao i količina bentonita), određuje iskustveno, ili se ona odredi na temelju prethodnog ispitivanja tzv. pokusom, odn. probom na malo. Kod bijelih vina ta se količina kreće između 30 i 50 g/hl. Količina koju dodajemo crnim vinima upola je manja. Ovisno od strukture ukupnih polifenola u moštu, odnosno u vinu, istaložit će se više ili manje tanini ili leukoantocijani, pa će uz promjene u degustativnoj sferi to imati učinka i na prevenciju (sprječavanje) oksidacije, maderizacije i posmeđivanja. To je razlog zbog kojeg se ovo bistrilo svrstava i među sredstva za stabilizaciju (izgleda i okusa) vina.
Sec
Oznaka za suho vino. V.: razvrstavanje vina.