Prosecco

Prosecco (čit.: proseko) je autohtona sorta v. l. iz čijeg se bijelog grožđa u vinorodnoj pokrajini Veneto, provinciji Treviso proizvode kvalitetna suha, biser (polupjenušava) i pjenušava vina, od kojih su na tržištu poznata i cijenjena Prosecco di Conegliano i Prosecco di Valdobbiadene. Od ukupno oko 8.000 ha pod tim kultivarom u spomenutoj provinciji, ističe se jedan manji ograničeni vinorodni položaj (Cartizze) s oko stotinjak hektara rodnih vinograda, a vina proizvedena iz grožđa s tih položaju u prometu se označavaju kao Superiore di Cartizze. Vinogradari s juga i drugih područja Italije, zatim Slovenije, Argentine i nekih drugih vinorodnih područja zainteresirani su za uzgoj ove sorte, pa je tako ona i u Republici Hrvatskoj uvrštena među priznate kultivare.<Vidi>Vidi: bola, sangria, bowle.

Povezano

NPK

NPK je uobičajena kratica za umjetno gnojivo nitrofoskal, koje sadrži biljci potrebna tri elementa (dušik, fosfor i

Austrija

Austrija sa svojih vinogradarskih površina koji se prostiru na oko 50.000 ha ubere godišnje oko 3,180.000 dt grožđa

Udruga enologa

Vidi: L’Union internationale des oenoloques
Novosti