Prosječ

U požeškom kraju naziv bačve od oko 500 l s otvorom na dužici kroz koji se u nju ubacivalo prethodno na rebrači runjeno grožđe i u kojoj je ono još u tijeku punjenja drucalom gnječeno. Prosječ se postavljala na kola, a ispod nje, da se zbog neravnih puteva i trešnje ne ošteti, stavljalo se svježe nasječeno granje. Da se u tijeku prijevoza prosječ ne prevrne, učvrstila bi se s posebno savijenim svježim granama (tzv. šemperima).

Istovar se obavljao preko tzv. lega, koje su porinute pod prosječ. Kad su lege paralelno postavljene prosječ se prevrne na rezu (otvor-vratašca), da bi iz nje u kacu (srezu) iscurio masulj (bez bipaca-peteljke), koji se zatim u kablovima prenosio u podrum da se napune posude u kojima će vrjeti.

Ponekad se je prije punjenja bačava u kojima će se provoditi vrenje odvajala tekuća (mošt) od krute faze (koma) i to tako da se masuljem punilo od seljačkog tkanja izrađene vreće koje su stavljane u tzv. škaf i po kojima je jedan snažan muškarac bosim gazio nogama. Tako nastala tekuća faza (mošt-ciđe) odvajalo se (preko sparožine i slavine koja se nalazila na najnižem mjestu kace, odnosno škafa) od krute i prelijevalo u bačve na vrenje, a iz ocijeđenog netiještenog koma (također nakon završene fermentacije) pekla se rakija, koja je bila, (kako u rukopisu „Povijest jednog vinograda” navodi prof. Ljuboslav Kuntarić iz Požege) “slavonskom ćići najbolje piće”.

Povezano

Rizvanac

Rizvanac je jedan od naziva vinske sorte bijelog grožđa koju je križanjem, uzgojio 1891. Švicarac dr. Hermann ...

Bijela trulež

Bijela trulež je naziv oboljenja v. l. nakon tuče (grada), kada se kroz oštećenja od te vremenske nepogode (ili i ...

Njuh

Njuh je jedno od tjelesnih posebnih osjeta (uz vid, okus, sluh i ravnotežu). Ono je najslabije proučeno, prema ...
Novosti