Obzirom na materijal iz kojeg se izrađuje posuđe u vinarskom podrumu može biti drveno (bačva bure kaca, kablovi, badanj, čabar, čabrica, tinac, sreza, vjedro, vidro, vedro, vedrica, akov, spud…), metalno (najčešće su to cisterne iz nehrđajućeg čelika), betonsko, plastično i stakleno (demižana, boca). Ono služi u berbi (prosječ), za preradbu grožđa i vrenje mošta ili masulja, za transport, njegu (poput barrique bačava), a tu valja uvrstiti i bukaletu i bukaru, čašu za degustaciju i posuđe koje se koristi prilikom mjerenja (menzura i dr.). Pred pedesetak i više godina u stručnoj se je literaturi pisalo da je najvredniji podrumski inventar sadržan u drvenim vinskimma bačva, danas su to najvjerojatnije strojevi za preradbu grožđa (runjača-muljača i tijesak), naprave za hladnu stabilizaciju i za proizvodnju pjenušaca (charmat postupkom i druge), te automatska postrojenja za punjenje vina u boce (uključujući postrojenja za konfekcioniranje i pakiranje).
Odrina
Odrina je uzgojni oblik s obzirom na naslon, ime izvedeno iz riječi odar.
Vidi: baras.