Polovnik

Polovnik (fr. piquette, čit. piket, još i kominjak, bevanda) je slaboalkoholni i blago kiseli napitak (još češće poluproizvod koji služi za destilaciju i proizvodnju vinskog alkohola) što se dobije kada se npr. neprevrela komina grožđa prelije vodom, a zatim otoči i ostavi da alkoholno prevrije. Ispirati se može i prevreli kom, (npr. nakon završenog vrenja masulja crnog grožđa). Proizvodnja p. u mnogim se vinogradarskim zemljama dopušta i to samo za kućnu potrošnju i samo malim obiteljskim gospodarstvima koji vina proizvode za vlastite potrebe. P. nije dopušteno dodavati ni šećer, ni kiseline ni bilo kakve druge dodatke, i za takve radnje Zakon predviđa stroge kazne.
Vidi:destilacija, vinski alkohol.

Povezano

Došećeravanje

Došećeravanje što podrazumijeva dodavanje šećera (saharoze) masulju, moštu i vinu je ZOV (NN 96/03., članak 28) ...

Zagrebački vinogradi

Još pred stotinjak godina, kako piše prof. Urbani, do Ilice i Vlaške ulice spuštali su se z. v. u kojima su se ...

Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je o-hidroksibenzojeva kiselina, kojoj je racionalna formula (C6H4(OH) COOH. Kao jedna od ...
Novosti