Salicilna kiselina

Salicilna kiselina je o-hidroksibenzojeva kiselina, kojoj je racionalna formula (C6H4(OH) COOH.
Kao jedna od tridesetak u grožđu i vinu prisutnih organskih nehlapivih kiselina čiji sadržaj ne prelazi 0,4 mg/l, najčešće je vezana na šećere ili se nalazi u obliku estera. Kao metilester (C6H4(OH) COOCH3) pridonosi aromatičnosti grožđa i vina. Tek usput spomenimo da se u farmaceutskoj industriji ta kiselina (čije ime potječe od latinskog imena roda vrba Salix iz čije je kore po prvi puta izdvojena), koristi u proizvodnji lijekova (kemijski acetil salicilna kiselina), dok je zbog baktericidnosti u prošlosti korištena u prehrambenoj industriji kao konzervans (što je regulirano Pravilnikom o kvaliteti proizvoda od voća, povrća i gljiva te pektinskih proizvoda, Sl. list. 1/79, izmjene 20/82, 74/90 i Zakonom o normizaciji NN 163/03.).
Vidi: esteri, esterifikacija, kemijski sastav vina.

Povezano

Rizling rajnski

Rizling rajnski najpoznatija je i najcjenjenija bijela vinska sorta sjevernih vinorodnih područja, kojoj i samo ime

Zobatice

Zobatice je zajednički naziv sorata grožđa za potrošnju u svježem stanju. Grožđe zobatica, koje se češće naziva još

Maceljski Milan

(1925.-2007.) agronom, entomolog, fitomedicinar, prof. na dodiplomskom i poslijediplomskom studiju Agronmskog ...
Novosti