Došećeravanje

Došećeravanje što podrazumijeva dodavanje šećera (saharoze) masulju, moštu i vinu je ZOV (NN 96/03., članak 28) izričito zabranjeno, ako cit. Zakonom i propisima na temelju njega nije drugačije određeno. Naime, Hrvatski zavod za vinogradarstvo i vinarstvo Zagreb (na temelju čl. 29 istog ZOV) može dopustiti proizvođaču da, (na osnovi provedene analize), masulju, moštu i mladom vinu u vrenju (iz kojeg će se proizvesti stolno, stolno vino s k.z.p., i kvalitetno vino) doda šećer (saharozu), radi povećanja sadržaja alkohola u vinu, ako je zbog loših vremenskih prilika sadržaj grožđanog šećera u masulju ili moštu manji od prosječnog sadržaja za tu sortu i to područje. Uvjete i način takva došećeravanja Pravilnikom propisuje ministar. Taj postupak se kod nas naziva pojačavanje (tj. povećanje prirodne volumne alkoholne jakosti), a ono se ovisno o prirodnim čimbenicima (prema kojima su vinorodna područja razvrstana u zone proizvodnje) obavlja na način i u razini propisanoj za pojedinu zonu. Raspravljajući o vinogradarsko-vinarskim reformama, povjerenica za poljoprivredu u Europskoj Uniji (Marian Fischer Boel) uz ostalo predlaže potpunu zabranu nekih tradicionalnih praksi, što uključuje i pravo na došećeravanje zbog loših godišta, pa ako se ti prijed-lozi usvoje i naši će ih vinari biti obvezni provoditi s obzirom na interes za pristupanje toj Uniji i s obzirom na interes izvoza vina na to tržište.

Povezano

Rebula

Rebula je tal. vinska sorta bijeloga grožđa kojoj se ime spominje (kao rebolla i raibola d’Istria) u istarskim ...

Ketoni

Ketoni su organski spojevi kod kojih je atom ugljika (C) vezan dvostrukom vezom na atom kisika tvoreći učinkovitu ...

Malta

Malta je na svim svojim otocima (prema Bulletin de l’OIV) u razdoblju od 1994. do 1995. imala oko 4.000 ha ...
Novosti