Monosaharidi

Monosaharidi ili jednostavni šećeri pentoze i heksoze što nastaju fotosintezom u listu i ostalim zelenim organima biljke. Dok je bobica još zelena i u njoj se odvija proces fotosinteze i nastanka ovih organskih sastavina koje zajednički nazivamo ugljikohidratima, ali nakon šare, šećeri, i to pretežno monosaharidi: glukoza i fruktoza (a u neznatnoj količini i disaharid saharoza) u bobicu stižu iz lista i ostalih dijelova biljke. Na temelju sadržaja monosaharida (od kojih je u početnom razdoblju zrenja grožđa prisutnija glukoza, u doba zrelosti odnos glukoze i fruktoze je ujednačen, a u doba prezrenja najčešće je povećan sadržaj fruktoze) određuje se indeks zrelosti.  On ovisi o prirodi kultivara, klimatskim prilikama vinorodnog područja i godišta, te niza drugih okolnosti (opterećenja čokota na rod, starosne dobi i zdravstvenog stanja vinograda, intenziteta napada bolesti i štetnika, sastava tla i gnojidbe i dr. proizvodnih uvjeta). Od monosaharida glukoze i fruktoze alkoholnim vrenjem nastaje etanol i drugi produkti vrenja

Povezano

Kalcijev karbonat

Vidi: otkiseljavanje masulja, mošta, mošta u vrenju i mladog vina, kalcifikacija (odn. kalcizacija) kiselih tala, ...

Kultivar

Kultivar (lat. cultio: obrađivanje tla) je međunarodnim kodeksom (Utrecht 1958.) predložena oznaka za sortu,       

Hibridne sorte v. l.

Hibridne sorte v. l. su sve one koje su nastale križanjem različitih vrsta ili sorata. Križanjem sorata eur. v. l.
Novosti