Plovdina

Plovdina (istoznačnice – sinonimi: slankamenka crvena, pamid, saričibuk, a ponegdje pogrešno i plemenka) je vinska sorta za proizvodnju bijelih vina koja zbog crvenkaste boje grožđa, bez obzira na brzu preradbu, a ponekad i dekoloraciju eponitom daje s klorovodičnom kiselinom (HCl) pozitivnu reakciju, (što znači da vino u epruveti uz dodatak jednog ml spomenute kiseline pocrveni). Zbog tog, tek zamjetnog rumenila, a još više zbog niske kiselosti mošta i vina, te osjetljivosti grožđa na sivu plijesan, svi su izgledi da joj budućnost neće biti sjajna.

Povezano

Arko, Vladimir

Arko, Vladimir (1888. - 1945.) trgovac, pomolog, enolog, graditelj tvornica (keramičkog posuđa, kemikalija), ...

Aktivni ugljen

Aktivni ugljen je proizvod biljnoga ili životinjskog podrijetla. U vinarstvu se češće koristi drveni aktivni ugljen

Biologija

Biologija (grč. bios – život, logos – govor, promišljanje) je naziv znanosti koja se bavi proučavanjem živog ...
Novosti