Plovdina

Plovdina (istoznačnice – sinonimi: slankamenka crvena, pamid, saričibuk, a ponegdje pogrešno i plemenka) je vinska sorta za proizvodnju bijelih vina koja zbog crvenkaste boje grožđa, bez obzira na brzu preradbu, a ponekad i dekoloraciju eponitom daje s klorovodičnom kiselinom (HCl) pozitivnu reakciju, (što znači da vino u epruveti uz dodatak jednog ml spomenute kiseline pocrveni). Zbog tog, tek zamjetnog rumenila, a još više zbog niske kiselosti mošta i vina, te osjetljivosti grožđa na sivu plijesan, svi su izgledi da joj budućnost neće biti sjajna.

Povezano

Žuta vina

Žuta vina (fr. Vins jaunes od jaune-čit.-žon, žut) su specijalna vina zlatnožute, tamnožute do zagasitožute boje ...

Zaokružena vina

Zaokružena vina  vinarskom terminologijom nazivaju se vina optimalne skladnosti (harmoničnosti).

Duhà

Duhà (najčešće u kajkavskom govoru, ali i kod gradišćanskih Hrvata) riječ je za osjet njuhom (npr. dobra vinska ...
Novosti