Pektolitički enzimi

Pektolitički enzimi kataliziraju razgradnju (hidrolizu) pektina. Tih enzima ima u masulju, ali se i kao enološka sredstva u postupku preradbe mogu dodavati masulju naročito crnog grožđa. Uporaba ovih enzima po prioritetu (prema Code International) razvrstana je redom za postizavanje randmana, tj. lakšeg tiještenja, zatim za lakše bistrenje, naročito u slučaju termičke obradbe masulja i tek na kraju, sa zadaćom povećane ekstrakcije antocijana. P. e. i kod nas sve češće koriste i mali proizvođači i uz sve navedeno time postižu bolju voćnost svojih vina.
Vidi: pektin, termovinifikacija, metanol.

Povezano

Lignifikacija

Lignifikacija je i kod nas među stručnim djelatnicima uobičajen naziv za označavanje odrvenjavanja rozgve. Lignin ...

Kj

Kj akronim - oznaka mjerne jedinice katastarsko jutro, za fizikalnu veličinu površine.

Moštenice

Moštenice su zajedničko ime za kultivare grožđa koje se, obzirom na sastav, prerađuju u mošt i vino, za razliku od ...
Novosti