Pektini

Pektini su kem. polimeri galakturonske kiseline postrano esterificirani metilnim skupinama. Za vinare je značajno znati da te građevne tvari grožđa, u tijeku preradbe prelaze u mošt i vino. Njihovom razgradnjom oslobađa se metanol, a hoće li ga biti u vinu ovisi o sorti (s više ili manje krute faze, što istodobno znači s više ili manje pektinskih tvari) i načinu preradbe (kraće ili duže vrijeme maceracije na dropu).

Povezano

Ketoni

Ketoni su organski spojevi kod kojih je atom ugljika (C) vezan dvostrukom vezom na atom kisika tvoreći učinkovitu ...

Lozin pupar

Lozin pupar (Theresimima ampelophaga Bayl.) se rijetko pojavljuje. Njegova žuto obojena dlakava gusjenica (od kojih

Agronomski fakultet u Zagrebu

Agronomski fakultet u Zagrebu osnovan je, zajedno sa šumarskim, 26. rujna 1919. i  iste godine započeo s radom pod ...
Novosti