Ovinjavanje bačava

Ovinjavanje bačava je postupak kojim se nova drvena bačva priprema za upotrebu. Bačva se ovinjava hladnom, pa nakon toga toplom vodom, a najbolje pregrijanom vodenom parom. Hladnom vodom, kojoj se doda oko 2% sode (natrijeva karbonata – Na2CO3) ili isto toliko kuhinjske soli (natrijeva klorida – NaCl), napuni se bačva i nakon 2 do 3 dana isprazni, a postupak se ponavlja sve dok iz nje ne istječe bistra tekućina. Toplom vodom (nakon što su prije toga isplahne hladnom) ovinjavaju se male bačve, jer bi za velike to bio preskup posao. Zato se velike drvene bačve i tince (ali jednako tako i male) zaparuju. Visoka temperatura iz dužica bačve djelomice izluži bojila, taninske i druge tvari, i usput uništi eventualnu mikrofloru. Nakon tog posla, bačve valja ponovo oplahnuti hladnom vodom.

Povezano

Tercijarna aroma vina

Tercijarna aroma vina je sve češće upotrebljavani naziv za aromu vina koja nastaje u tijeku alkoholne i ...
Kristijan Harjač- najbolji sommelier Hrvatske 2024.

Kristijan Harjač- najbolji sommelier Hrvatske 2024.

Sommelier Kristijan Harjač iz rovinjskog restorana Agli Amici proglašen je najboljim na 27. prvenstvu sommeliera ...

Realni aciditet

Realni aciditet je isto što i aktualni aciditet. Vidi: pH.
Novosti