Ovinjavanje bačava

Ovinjavanje bačava je postupak kojim se nova drvena bačva priprema za upotrebu. Bačva se ovinjava hladnom, pa nakon toga toplom vodom, a najbolje pregrijanom vodenom parom. Hladnom vodom, kojoj se doda oko 2% sode (natrijeva karbonata – Na2CO3) ili isto toliko kuhinjske soli (natrijeva klorida – NaCl), napuni se bačva i nakon 2 do 3 dana isprazni, a postupak se ponavlja sve dok iz nje ne istječe bistra tekućina. Toplom vodom (nakon što su prije toga isplahne hladnom) ovinjavaju se male bačve, jer bi za velike to bio preskup posao. Zato se velike drvene bačve i tince (ali jednako tako i male) zaparuju. Visoka temperatura iz dužica bačve djelomice izluži bojila, taninske i druge tvari, i usput uništi eventualnu mikrofloru. Nakon tog posla, bačve valja ponovo oplahnuti hladnom vodom.

Povezano

Tegljiva vina

Tegljivavina (sluzava) vina (vinarski termin) su bolesna vina, koja se npr. kod lijevanja u čašu «vuku», što na ...

Međunarodni ured za lozu i vino

Vidi: OIV (raniji naziv na francuskom l’Office International de la Vigne et du Vin, sada Organisation de la Vigne ...

Scheurebe

Scheurebe je jedna od brojnih sorata bijelog grožđa nastala križanjem silvanca i rizlinga rajnskog, koju je uzgojio
Novosti

Cijep

cijep je ozna sadnica koja se u pravilu proizvodi u loznim rasadnicima cijepljenjem europske...

read more

Suho vino

Suho vino je oznaka tipa vina prema sadržaju neprevrela sladora. Kod bijelih ružičastih, crnih,...

read more