Ovinjavanje bačava

Ovinjavanje bačava je postupak kojim se nova drvena bačva priprema za upotrebu. Bačva se ovinjava hladnom, pa nakon toga toplom vodom, a najbolje pregrijanom vodenom parom. Hladnom vodom, kojoj se doda oko 2% sode (natrijeva karbonata – Na2CO3) ili isto toliko kuhinjske soli (natrijeva klorida – NaCl), napuni se bačva i nakon 2 do 3 dana isprazni, a postupak se ponavlja sve dok iz nje ne istječe bistra tekućina. Toplom vodom (nakon što su prije toga isplahne hladnom) ovinjavaju se male bačve, jer bi za velike to bio preskup posao. Zato se velike drvene bačve i tince (ali jednako tako i male) zaparuju. Visoka temperatura iz dužica bačve djelomice izluži bojila, taninske i druge tvari, i usput uništi eventualnu mikrofloru. Nakon tog posla, bačve valja ponovo oplahnuti hladnom vodom.

Povezano

Voćni šećer

Voćni šećer se nalazi u voću i grožđu, ali i u medu. Kvasci alkoholnog vrenja ovaj monosaharid, kao i glukozu, ...

Biljna zaštita

Biljna zaštita je naziv stručnog časopisa hrv. agronomskog društva, sekcije za biljnu zaštitu, (kasnije nazvan ...

Hektolitar

Hektolitar uobičajena mjerna jedinica u vinarstvu za fizikalnu veličinu obujam, nastala iz decimalnog predmetka ...
Novosti