Ovinjavanje bačava

Ovinjavanje bačava je postupak kojim se nova drvena bačva priprema za upotrebu. Bačva se ovinjava hladnom, pa nakon toga toplom vodom, a najbolje pregrijanom vodenom parom. Hladnom vodom, kojoj se doda oko 2% sode (natrijeva karbonata – Na2CO3) ili isto toliko kuhinjske soli (natrijeva klorida – NaCl), napuni se bačva i nakon 2 do 3 dana isprazni, a postupak se ponavlja sve dok iz nje ne istječe bistra tekućina. Toplom vodom (nakon što su prije toga isplahne hladnom) ovinjavaju se male bačve, jer bi za velike to bio preskup posao. Zato se velike drvene bačve i tince (ali jednako tako i male) zaparuju. Visoka temperatura iz dužica bačve djelomice izluži bojila, taninske i druge tvari, i usput uništi eventualnu mikrofloru. Nakon tog posla, bačve valja ponovo oplahnuti hladnom vodom.

Povezano

Barolo

Barolo se uvrštava među najbolja talijanska crvena vina. Proizvodi se iz grožđa najpoznatijeg talijanskog kultivara

Šulek Bogoslav

Šulek Bogoslav je (1816.-1895.) Slovak rođen u Subotištu, dolaskom u Slavonski Brod (tada zvan Brod na Savi) sa 22 ...

Puljižanac

Puljižanac je jedno od imena bijelog kultivara poznatijeg kao debit i pagadebit. Naziv puljižanac nije dobila po ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more