Otakanje

Otakanje je postupak kojim se slobodnim padom iz djelomice prevrela masulja, zgnječenog ili muljanog grožđa odvaja tekuća faza (mošt u vrenju ili već prevreli mošt vino) od krute faze (dropa).
Otakanjem se označava odvajanje tekuće faze od krute, dok se pretakanjem naziva prelijevanje tekućine s ciljem da se isprazni posuda, prozrači vino, obavi sljubljivanje vina (različitih sastavina, godišta itd.).

Povezano

Bege

Bege naziv najrasprostranjenijeg albanskog kultivara bijelog grožđa s velikom sposobnošću nakupljanja šećera

Vanjske poveznice

Zakonom o vinu (NN 96/03. ) Pravilnik o označavanju vina oznakom zemljopisnog podrijetla, (NN 7/05.) Pravilnikom ...

Pinot sivi

Pinot sivi (u Francuskoj najčešće Pinot gris,u Hrvatskoj još zvan burgundac sivi, u Njemačkoj, Austriji i na drugim
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more