Otakanje

Otakanje je postupak kojim se slobodnim padom iz djelomice prevrela masulja, zgnječenog ili muljanog grožđa odvaja tekuća faza (mošt u vrenju ili već prevreli mošt vino) od krute faze (dropa).
Otakanjem se označava odvajanje tekuće faze od krute, dok se pretakanjem naziva prelijevanje tekućine s ciljem da se isprazni posuda, prozrači vino, obavi sljubljivanje vina (različitih sastavina, godišta itd.).

Povezano
Martina Škarica pobjednica Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2024.

Martina Škarica pobjednica Prvenstva sommeliera Istre i Kvarnera 2024.

Prvenstvo sommeliera Istre i Kvarnera 2024., u organizaciji Hrvatskog sommelier kluba i pod pokroviteljstvom ...

Jurinac Adolf

Jurinac, Adolf predsjednik filoksernoga povjerenstva i narodnogospodarstveni izvjestitelj županije varaždinske, ...

Sangiovese

Sangiovese je sorta crnog grožđa čiji se naziv povezuje, između ostalog, sa „sanguis Iovis“ (Jupiterova krv). ...
Novosti