Otakanje

Otakanje je postupak kojim se slobodnim padom iz djelomice prevrela masulja, zgnječenog ili muljanog grožđa odvaja tekuća faza (mošt u vrenju ili već prevreli mošt vino) od krute faze (dropa).
Otakanjem se označava odvajanje tekuće faze od krute, dok se pretakanjem naziva prelijevanje tekućine s ciljem da se isprazni posuda, prozrači vino, obavi sljubljivanje vina (različitih sastavina, godišta itd.).

Povezano

Jako vino

Jako vino oznaka je za vino bogato etanolom. Jaka vina su vina s više od 13,5% vol. alkohola.

Ekskorioza

Ekskorioza crna pjegavost ili fomopsis, opaka bolest što napada ponajviše rozgvu ali i list vinove loze.
FIT4NOVI 2025. – AKTIVNO PROLJEĆE U NOVOM VINODOLSKOM UZ SPORT, PRIRODU I ZABAVU!

FIT4NOVI 2025. – AKTIVNO PROLJEĆE U NOVOM VINODOLSKOM UZ SPORT, PRIRODU I ZABAVU!

Ovog proljeća Novi Vinodolski postaje središte rekreacije, zdravlja i dobre zabave, jer stiže novo izdanje omiljene
Novosti