Istarska supa

Istarska supa naziv napitka na bazi vina koji se i danas poslužuje kao (turistički) kuriozitet, za razliku od nedavne prošlosti kada je to bila česta i naročito cijenjena okrepa težaku nakon napornog rada zimi, u šumi, na njivi ili u vinogradu. Priprema se u bukaleti, tako da se crnom vinu (obično teranu u količini od 0,5 l) koje se uz ognjište smlači, dodaju ploške preprženog kruha (oko 100-150 g), žlica šećera (20-50 g) i žlica maslinova ulja, a papra onoliko koliko stane između dva prsta. Vino se ispija, a vinom natopljeni kruh jede žlicom.

Povezano

Šampanjac

Šampanjac je zaštićeni naziv prirodnog pjenušavog vina što se proizvodi u Francuskoj pokrajini Champagne iz grožđa ...

Klet

Klet u prošlosti naziv za kućicu općenito, kasnije sve više a ponegdje gotovo isključivo za kućicu u vinogradu u ...

Kanada

Kanada u dvije međusobno udaljene vinogradarske zone (jednoj sjeveroistočno od grada Vancouvera i drugoj zapadno od
Novosti