Sva službena organoleptička ispitivanja u RH provode se u skladu Pravilnika (NN 106/04.) kojim su uređeni uvjeti i način rada povjerenstva i komisija, te metode ocjenjivanja. Povjerenstvo se osniva pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva, s tim da svaki od imenovanih članova posjeduje certifikat Agronomskog fakulteta u Zagrebu kojim dokazuje degustatorske sposobnosti. Članove komisije (od 7 članova i to iz sastava imenovanog povjerenstva) za organoleptičko ocjenjivanje određuje rukovoditelj pravne osobe u okviru koje se obavlja ocjenjivanje mošta i vina. Hrvatski zavod za v. i v. Zagreb ovlašten je od Ministra poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva za provođenje organoleptičkog ocjenjivanja. Cit. pravilnikom propisan je način uzorkovanja i načela ocjenjivanja. Ono se provodi metodom od 100 bodova, s tim da dopuštenje za stavljanje u prodaju dobivaju samo oni proizvodi koji su ocijenjeni s najmanjim propisanim minimalan brojem bodova, a taj je za pojedine kvalitetne kategorije (što ih propisuje Zakon o vinu, NN 96/03)) različit i iznosi:
za stolna vina bez oznake zemljopisnog podrijetla 60 bodova,
za stolna vina s k.z.p. 65 bodova,
za kvalitetna vina s k.z.p. 75 bodova, a
za vrhunska vina 85 bodova.
Ako uzorak za bilo koje od svojstava navedenih u obrascu za ocjenjivanje dobije ocjenu „loše“, automatski se odbacuje bez obzira na ostale ocjene.
Vidi: degustacija,
Pjenušavo vino
Pjenušavo vino je prema Zakonu o vinu (NN 96/03.), ZOV-u vino koje, uz druge određene sastojke, sadrži i povećanu ...