Oporo

Oporo je oznaka za gorak i istovremeno kiseo okus i trpak osjet u ustima, svojstven nezrelom voću. Taj se osjet pripisuje jabučnoj kiselini (koje zaista i ima više u nezrelom voću u kojem međutim nedostaje i šećera i voćnih aroma, koje također u izvjesnoj mjeri prekrivaju oporost). Opora su mlada kisela vina koja tek nakon jabučno mliječnog vrenja (kada opora jabučna kiselina prijeđe u makanu i blagu mliječnu kiselinu) postaju skladna, harmonična.

Povezano

Kovrčavost lista loze

Kovrčavost lista loze pojava koju izazivaju grinje, sitne, bez povećanja nama nevidljive životinjice iz reda paučnjaka.

Aromatizirani kokteli na bazi vina

Aromatizirani kokteli na bazi vina su alkoholna pića dobivena od vina i/ili mošta od grožđa, aromatizirana ...

Slad

Slad je uz vodu, a od pred oko 1000 godina i uz gorku tvar (lupulin) koja se dobije iz hmelja, osnovna sirovina u ...
Novosti