Oporo

Oporo je oznaka za gorak i istovremeno kiseo okus i trpak osjet u ustima, svojstven nezrelom voću. Taj se osjet pripisuje jabučnoj kiselini (koje zaista i ima više u nezrelom voću u kojem međutim nedostaje i šećera i voćnih aroma, koje također u izvjesnoj mjeri prekrivaju oporost). Opora su mlada kisela vina koja tek nakon jabučno mliječnog vrenja (kada opora jabučna kiselina prijeđe u makanu i blagu mliječnu kiselinu) postaju skladna, harmonična.

Povezano

Opip

  Opip je skupni naziv za skupinu mehanoreceptivnih tjelesnih osjeta za dodir, tlak i vibraciju čiji su ...

Kratošija

Kratošija crnogorska vrlo kasna rodna vinska sorta crnog grožđa koja se uzgaja i u Makedoniji, ali i u nekim ...

Cortese

Cortese (čitaj korteze) je naziv talijanske sorte bijelog grožđa koja se uzgaja u vinorodnim pokrajinama Pijemont, ...
Novosti