Oksidirano vino

Oksidirano vino je vino s manom u izgledu, mirisu i okusu (opipu). Bijela o. v. su zagasite boje poput čaja, a crna hrđastosmeđa. Vonj i okus o. v. podsjeća na oguljene i dulje vrijeme na zraku ostavljene jabuke ili na miris prezrelog ploda oskoruše (Sorbus domestica). Takva vina izgube aromu ili se ona u tolikoj mjeri mijenja da postaje neugodnom. Jednom oksidirano vino ne može se izliječiti, pa pravilnom vinifikacijom i naročito sulfitiranjem valja izbjeći ovu manu. Naime, ako vino prije punjenja u boce nije pravilno sulfitirano i ako je uz to boca začepljena nekvalitetnim čepom, pa skladištena u neodgovarajućim uvjetima, doći će do njegove oksidacije, a upravo tu pojavu dobar će vinar odgovarajućim mjerama nastojati spriječiti.

Povezano

Položaj

Položaj je sukladno Listi zemljopisnih oznaka (NN 6/04.) utvrđen naziv za najuže vinogradarsko područje. Dva ili ...

Maligandov ebuliometar

Maligandov ebuliometar naprava (dobila ime po konstruktoru Malligandu) kojom se na razlici vrelišta vode i vina (na

Oenotria

Oenotria (čit. Enotrija) je Zemlja vina, još iz antičkog starogrčkog doba naziv za područja južne Italije, koja su ...
Novosti