Oksidirano vino

Oksidirano vino je vino s manom u izgledu, mirisu i okusu (opipu). Bijela o. v. su zagasite boje poput čaja, a crna hrđastosmeđa. Vonj i okus o. v. podsjeća na oguljene i dulje vrijeme na zraku ostavljene jabuke ili na miris prezrelog ploda oskoruše (Sorbus domestica). Takva vina izgube aromu ili se ona u tolikoj mjeri mijenja da postaje neugodnom. Jednom oksidirano vino ne može se izliječiti, pa pravilnom vinifikacijom i naročito sulfitiranjem valja izbjeći ovu manu. Naime, ako vino prije punjenja u boce nije pravilno sulfitirano i ako je uz to boca začepljena nekvalitetnim čepom, pa skladištena u neodgovarajućim uvjetima, doći će do njegove oksidacije, a upravo tu pojavu dobar će vinar odgovarajućim mjerama nastojati spriječiti.

Povezano

Puno vino

Puno vino (VT) je oznaka za bogatstvo suhog ekstrakta (dakle, kiselina, glicerola i dr. nehlapivih tvari, ali ne i ...

Destilat

Destilat zajednički naziv za svaku kapljevinu dobivenu destilacijom. Kod nas je to i kraći naziv za vinski ...

Nijemi mošt

Nijemi mošt (mosto muto, konzervirani mošt) je mošt svježeg grožđa u kojem nije došlo do alkoholnog vrenja, jer je ...
Novosti