Određivanje ukupnih kiselina u vinu

U vinu je dokazano oko trideset i sedam organskih i veći broj anorganskih kiselina. Vinara praktičara zanima ukupan sadržaj svih kiselina zajedno, a pojedinačno najčešće samo sadržaj octene kiseline. Kako se na jednostavan i za praksu dovoljno točan način određuju (mjere) ukupne, a kako hlapljive, odnosno hlapive kiseline (od kojih na octenu odpada čak i do 99%) u nastavku je objašnjeno.
Ukupne kiseline u vinu, a to znači sve organske (od kojih je najviše zastupljena mliječna, jabučna, vinska, limunska, jantarna (ili sukcinska) i octena) i anorganske (od kojih je naročito kod mladih vina zastupljena karbonatna (što se još uvijek u nas označava kao ugljična) izražene kao vinska, određuju se po već opisanom postupku kojim se ukupne kiseline određuju u moštu.
Kao što smo to već istaknuli, u nas se, kao i u većem dijelu europskih vinorodnih zemalja, kiseline u moštu i vinu iskazuju kao vinska.
U Francuskoj, međutim, ukupne kiseline u vinu iskazuju kao sulfatnu (sumpornu), pa će se iz odnosa vinske i sulfatne kiseline (100:65,3) lako preračunati i iskazati taj sadržaj onako kako se želi; ili kao vinska ili kao sulfatna. Prema tome 10 g/L ukupne kiseline iskazano kao vinska bit će 6,53 g/L ukupne kiseline iskazano kao sulfatna i sl. To ujedno znači da prilikom iskazivanja ukupnih kiselina u moštu i vinu uvijek valja navesti podatak je li taj sadržaj iskazan kao vinska ili kao sulfatna kiselina.
Postupak određivanja ukupnih kiselina u vinu identičan je već opisanom pod naslovom određivanje ukupnih kiselina u moštu.
Vidi: Pravilnik o proizvodnji vina i Pravilnik o vinu.

Povezano

Traminac mirisni

Traminac mirisni (njem. Gewürztraminer, fr. savagnin aromatique rosé prema nekima posebna je sorta v. l. dok je ...

Botrytis cinerea

Botrytis cinerea (lat.), botanički naziv za sivu plijesan.
Novosti