Rebula

Rebula je tal. vinska sorta bijeloga grožđa kojoj se ime spominje (kao rebolla i raibola d’Istria) u istarskim gradskim statutima iz srednjega vijeka. Taj podatak pokazuje da se je r. uzgajala na cijelom prostoru Istre, a sada je prisutna samo u vinogorjima Primorskog rajona Slovenije (iako, najmanje u onom istarsko-koparskom). Kao kvalitetno vino s. k. p. na tržištu je najpoznatija rebula iz vipavskoga vinorodnog okoliša i rebula zlata iz briškoga vinorodnog okoliša. Zbog specifičnoga ugodnog mirisa, suha okusa i svježine (što dijelom potječe i od zaostaloga ugljičnog dioksida) vina rebule su cijenjena i tražena od potrošača.

Povezano

Kvasina

Kvasina je u Dalmaciji tradicionalni naziv za ocat. Prema Pravilniku o vinskom i jabučnom octu (NN 121/05, NN ...

Biljna zaštita

Biljna zaštita je naziv stručnog časopisa hrv. agronomskog društva, sekcije za biljnu zaštitu, (kasnije nazvan ...

Kalijev heksacijanoferat (4-)

Vidi: kalijev ferocijanid.
Novosti