Monastrell je španjolski naziv za vinsku sortu crnog grožđa, koja je u toj zemlji najrasprostranjenija (jer se upravo tu uzgaja na oko 80% ukupnih površina koje taj kultivar pokriva u svijetu, tj. na oko 70.000 ha) i gdje se prerađuje u sortno vino, a znatno manje zajedno s ostalim crnim kultivarima. Iako porijeklo vuče iz te zemlje i susjednih vinorodnih područja Francuske, gdje se uzgaja na znatno manjim površinama (oko 5.000 ha), zbog svoje kakvoće prenijeta je i u Australiju te u najpoznatije vinorodno područje SAD – Kaliforniju. Iz domovine svojeg postanka, kao i druge sorte crnog grožđa (syrah, grenache i carignan) taj kultivar, slično kao i ostali spomenuti, postupno u novije vrijeme stiže u naša vinogorja (1975.). Razlog širenja, svih navedenih sorti, vinogradari nalaze u dobroj obojenosti njihovih vina, bogatstvu ekstrakta, ugodnoj aromi i zrenjem dobivenom ugodnom bukeu. U stručnoj literaturi se tvrdi da je udio ove sorte u vinogradarskim područjima Mediterana, a jednako tako i u ostalom svijetu u stalnom porastu. U Francuskoj je zovu mourvèdre.