Mlijeko

Mlijeko je nekada bilo češće, a sada skoro potpuno napušteno, sredstvo za bistrenje vina. Aktivna tvar kao bistrilo u mlijeku je kazein, koji se u obliku praška nudi vinarima. Taj se pripravak umiješa u manju količinu vina, a zatim dodaje u posudu s vinom koje se bistri. Upute za upotrebu navode se na ambalaži u kojoj se kazein pakira. Ako se takvo bistrenje ipak namjerava obaviti mlijekom, valja znati da je za to prikladnije obrano. Za bistrenje se uzima najviše 0,5 l takva m. /hl.

Povezano

Müller thurgau

Müller thurgau (ime kultivara po selekcionaru dr. Hermannu Mülleru iz Thurgaua, Švicarska, koji ju je uzgojio ...

Cviček

Cviček crno lagano (7,5 do 9% vol. ) i kiselo (oko 10 g/l) vino iz dolenjskog, bizeljsko-sremiškog, ...

Slatko

Slatko je uz kiselo, slano i gorko, jedan od osnovnih okusa. Takav ugođaj izazivaju pretežito organski spojevi ...
Novosti

Gustoća

Gustoća je naziv za f.v. težinu po jedinici volumena (omjer mase i volumena). V.: SI   

read more

esca

esca ( izgovor eska) je u stručnim krugovima i kod nas u proteklih dvadesetak godina sve češće...

read more