Martinje

Martinje je pradavni pučki običaj prevođenja mošta u mlado vino, koji se kod nas njeguje naročito u sjeverozapadnim vinorodnim područjima Hrvatske i u susjednim vinogorjima Slovenije. Za tu se zgodu pripremaju posebna jela (martinjska guska s mlincima) i peče martinjski kruh ili posebna pogača (u Boki kotorskoj, Dobroti, Prčnju, Stolivu). U Taru, Bermu i u drugim mjestima Istre uz blagoslov brenti mladog vina, obično se na martinje održavaju i tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskom trgu, gdje se prisutnima besplatno nudi blagoslovljeno vino. Veselice krštenja mladog vina obično se obavljaju na dan sv. Martina (11. studenog), utemeljitelja benediktinskog samostana u Toursu (Francuska), inače, po rodu Panonca. Ovaj crkveni red, a zacijelo i benediktinac Martin (316.-397.) zaslužni su za širenje kulture loze i vina.

Povezano

Okatac

Okatac (ružica crvena, glavinuša) je vinska sorta crnog grožđa što se uzgaja u podregijama Dalmatinska zagora i ...

Režek Drago

Režek Drago (1953.-2008.), nakon završene Srednje poljoprivredne škole u Poreču, a zatim i studija agronomije u ...

Verdicchio

Verdicchio je poznat i pod nazivom verzello, marchigiano, verdone te brojnim drugim istoznačnicama, autohtoni je ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more