Mantala

Mantala je slastica koja se dobije miješanjem ukuhanog mošta s brašnom, orasima, bademima, smokvama, rogačem i drugim samljevenim voćem uz dodatak mirodija. Nudi se gostima na Mlado ljeto (uz riječi: “Neka bude u nastupajućoj godini obilja”) i kod podušja (karmina).

Povezano

Nizozemska

Kad se ovdje (slično kao i u Belgiji) loza ne bi uzgajala u staklenicima, o vinogradarstvu ne bismo imali puno što ...

Čilska salitra

Do industrijskog razvoja proizvodnje umjetnih gnojiva č.s, koju se naziva još i natrijeva salitra, (empirijska ...

EK filtracija

EK filtracija (od njem. Entkeimung=uklanjanje klica, sterilizacija, ...), postupak fine filtracije nekada s ...
Novosti

Kemijski sastav vina

Kemijski sastav vina podjednako kao i kemijski sastav grožđa i mošta, bogat je i složen, pa stoga...

read more

Mošt

Mošt (šira) je sok koji se dobije cijeđenjem izmuljanog, odnosno gnječenog masulja (masta) ili...

read more

Suhi ekstrakt

Suhi ekstrakt (isto i suha tvar) je ona količina ekstrakta u vinu kojeg se izračunava tako da se...

read more