Malligandov ebuliometar (u praksi zvan maligand), sastoji se od kotlića i savijene cijevi za kuhanje vode, odnosno vina, od termometra na odgovarajućem nosaču s pomičnom skalom, hladnjaka i špiritnog plamenika.
Način rada s tom napravom je sljedeći:
prvo se određuje vrelište vode i to tako da se kotlić ispere a zatim napuni vodom do određene mjere. Količina vode u kotliću utvrđuje se ili posebnom menzurom ili teglicom (pipetom) ili su s unutarnje strane kotlića zavarena dva metalna prstena ili žice, pa se u tom slučaju na donji prsten nasloni teglica i sisanjem izvuče višak vode. Slijedi postavljanje i fiksiranje termometra, a zatim i hladnjaka na odgovarajuće ležište. U hladnjak se još ne nalijeva voda. Plamenik se postavi na postolje i upali. Kako raste temperatura vode, raste i živa u termometru, a kada voda u kotliću zavrije, živa će se na trenutak zaustaviti. Tog će trenutka na cijevi hladnjaka početi izlaziti para. Nulta točka na pomičnoj skali postavi se i fiksira točno na mjestu gdje se živa u termometru zaustavila, pa se tek tada ugasi plamenik. Kad se kotlić ohladi, a živa u termometru povuče, skida se hladnjak i termometar, a voda iz kotlića izlije.
Slijedi dvokratno ispiranje kotlića vinom koje se ispituje, odmjeravanje količine vina u kotliću (ako se višak isisava pipetom – teglicom, nju valja nasloniti na rub gornjeg prstena) i ponovno sastavljanje sprave, s time da se sada hladnjak nalije vodom. Kada vino zavrije, a to je onaj trenutak kada se živa u termometru kratko zaustavi, i kada donji dio hladnjaka postane mlak, na već ranije učvršćenoj skali očitamo broj koji nam pokazuje volumne postotke alkohola u vinu.
Voćni sok
Voćni sok se proizvodi preradbom svježeg ili smrznutog voća, doradbom voćne kaše, matičnog voćnog soka ili ...