Malligandov ebuliometar

MaligandMalligandov ebuliometar  (u praksi zvan maligand), sastoji se od kotlića i savijene cijevi za kuhanje vode, odnosno vina, od termometra na odgovarajućem nosaču s pomičnom skalom, hladnjaka i špiritnog plamenika.
Način rada s tom napravom je sljedeći:
prvo se određuje vrelište vode i to tako da se kotlić ispere a zatim napuni vodom do određene mjere. Količina vode u kotliću utvrđuje se ili posebnom menzurom ili teglicom (pipetom) ili su s unutarnje strane kotlića zavarena dva metalna prstena ili žice, pa se u tom slučaju na donji prsten nasloni teglica i sisanjem izvuče višak vode. Slijedi postavljanje i fiksiranje termometra, a zatim i hladnjaka na odgovarajuće ležište. U hladnjak se još ne nalijeva voda. Plamenik se postavi na postolje i upali. Kako raste temperatura vode, raste i živa u termometru, a kada voda u kotliću zavrije, živa će se na trenutak zaustaviti. Tog će trenutka na cijevi hladnjaka početi izlaziti para. Nulta točka na pomičnoj skali postavi se i fiksira točno na mjestu gdje se živa u termometru zaustavila, pa se tek tada ugasi plamenik. Kad se kotlić ohladi, a živa u termometru povuče, skida se hladnjak i termometar, a voda iz kotlića izlije.
Slijedi dvokratno ispiranje kotlića vinom koje se ispituje, odmjeravanje količine vina u kotliću (ako se višak isisava pipetom – teglicom, nju valja nasloniti na rub gornjeg prstena) i ponovno sastavljanje sprave, s time da se sada hladnjak nalije vodom. Kada vino zavrije, a to je onaj trenutak kada se živa u termometru kratko zaustavi, i kada donji dio hladnjaka postane mlak, na već ranije učvršćenoj skali očitamo broj koji nam pokazuje volumne postotke alkohola u vinu.

Povezano

Voćni sok

Voćni sok se proizvodi preradbom svježeg ili smrznutog voća, doradbom voćne kaše, matičnog voćnog soka ili ...

Opisivanje vina prema tekućosti

Lagana ili tanka su najčešće suha, niskoalkoholna vina, s malo suha ekstrakta i razmjerno malom ukupnom ...

Posluživanje vina

Posluživanje vina je posebna disciplina o kojoj ponešto mora znati svaki potrošač. Obuhvaća brojna znanja i ...
Novosti