Lambrusco (čitaj lambrusko) je naziv većeg broja sorata vinove loze od kojih se najčešće uzgaja lambrusco di Sorbara, Lambrusco Grasparossa, Lambrusco Marani, Lambrusco Maestri, Lambrusco Viadanese, Lambrusco Montericco i Lambrusco Salamino. Sve navedene sorte uzgajaju se u talijanskoj vinorodnoj pokrajini Emiliji, a neke i tamo gdje su talijanski vinogradari kao doseljenici zaslužni za razvoj ove privredne grane (Argentina, Čile, Australija..). U Emiliji se grožđe ovih sorata u različitim omjerima prerađuje zajedno, ali se najbolja kakvoća vina postiže ako je udio Lambrusco di Sorbara najveći. Lambrusco di Sorbara se ponekad prerađuje i odvojeno. Vino lambrusco je jedno od najviše izvoženih talijanskih vina, naročito na tržište SAD. Boje je bijele ili rubin crvene, obično s nižim sadržajem alkohola (ispod 11% vol. ), ali je bogato kiselinama i naročito ugljičnim dioksidom, što ga uz ugodan sortni i vinski miris čini pitkim i hvaljenim od mnogih potrošača.