Kuća slavnih vinara

Kuća slavnih vinara je na hrvatski jezik prevedeni naziv ustanove Vintners Hall of Fame koju je 2007. god. utemeljio Američki kulinarski institut (Culinary Institute of America) u Greystoneu (kalifornijska vinorodna regija Napa) s ciljem promidžbe cjelokupnog američkog vinogradarstva i vinarstva. Uvođenjem u tu „Kuću“ i isticanjem najzaslužnijih djelatnika u toj gospodarskoj aktivnosti (u tri kategorije; pionir, utemeljitelj i ikona) ima za cilj odati priznanje osobama koje su pridonijele eksploziji američke vinogradarske i vinarske industrije, ali i potaknuti razvoj vinske kulture u cijelosti.

Počast da bude prvi od imenovanih osoba u „Kući slavnih“, u kategoriji „pionir“, zasluženo je pripala čuvenom Robertu Mondaviju, (…..) koji je inicijator te gospodarske grane nakon ukidanja poznatog 18.-tog ustavnog amandmana o prohibiciji. Uz proizvodnju visokokvalitetnih vina i pomoć ostalima koji su se prihvatili ovog odgovornog posla, tvrtka Mondavi je promišljenim radom pridonijela razvoju kulturne potrošnje vina isticane pod kao „Napa Valley Lifestyle“. U „Kuću slavnih“, u kategoriji „ikona“ uvedeni su prof. vinogradarstva i vinarstva na Kalifornijskom sveučilištu Davis, Maynard Amerine (1911.-1998.) (zbog zasluga u obrazovanju najvećeg broja američkih vinogradarskih i vinarskih stručnjaka i objavljenih znanstvenih radova, od kojih spomenimo sustav vinogradarskih zona na kojemu je radio s Albertom J. Winklerom) i genetičar s istog Univerziteta, prof. Harold Olmo (1909.-2006.) čijom je zaslugom, a zbog znanstvenog interesa, podignut univerzitetski kolekcijski vinograd. U godini osnutka ove institucije, u kategoriji „utemeljitelj“, uvedeni su: Georges De Latour (1856.-1940.), Francuz, osnivač vinarije Beaulieu Vineyard i dugogodišnji enolog te vinarije i mentor mnogim američkim vinarima, Rus André Tchelistcheff (1901.-1994.), vlasnik vinarije (koja je izgrađena još 1861. u Napi), Njemac Charles Krug (1825.-1892.). Mađar Agoston Haraszthy (1812.-1869.) to je priznanje zaslužio zbog uvedbe europske vinove loze u Sonomu i objavljene knjige Grape Culture, Wines and Winemaking iz koje su mnogi američki vinogradari i vinari učili ovaj zanat. Fincu Gustavu Niebaumu (1842.-1908.) ta je čast ukazana kao osnovaču vinarije Inglenook, a fratru Brother Timothyu (1910.-2004.) iz New Jerseya zbog istaknutog zastupanja vinarije Cristian Brothers.
Samo godinu dana nakon osnutka „Kuće slavnih“, Hrvatu, Miljenku Mike Grgichu (1923.) ukazana je ta čast zbog rezultata postignutog na pariškoj degustaciji 1976. za vrhunsku kakvoću vina chardonnay, koje je on proizveo radeći za tvrtku Chateau Montelena, i za kakvoću vina koja od tada proizvodi u vinariji Grgich&Hills. Grgić je prvi ukazao, a znanstveno je to kasnije i potvrđeno, da je zinfandel, jedna od najrasprostranjenijih kalifornijskih sorata v.l. porijeklom iz Dalmacije. Iste 2007. godine u „Kuću slavnih“ uvedeni su još i osnivači najveće vinske tvrtke na svijetu braća, Ernest (…..-2007.) i Julio Gallo (….), legendarni kalifornijski i svjetski trgovac vinima iz Sacramenta, Darell Corti (….), vinar iz Livermorea Carl Wente (….), te Paul Draper (….) iz vinarije Ridge Vineyards, te vrhunska enologinja gospođa Helen Turley (….).

Povezano

Vidriol

Vidriol (tal.), kod istarskih vinogradara uobičajen je naziv za bakrov sulfat (plavi kamen, odn. modru galicu), ...

Sommelier

Sommelier (fr. vinotoča, konobar za vino, vinoslužitelj, čit. somelje) je vinski ekspert okrenut gostu povjerenje ...

Champagne

Champagne vinorodna pokrajina u sjeveroistočnoj Francuskoj s najstarijom i vrlo razvijenom proizvodnjom prirodnog ...
Novosti
Svi na  OKOLOTORNO!

Svi na OKOLOTORNO!

U sklopu novljanske manifestacije- Okolotorno održat će se  u subotu, 20. srpnja 2024.na...

read more